Izbornik
Zatvoriti izbornik
Zatvoriti

Punjenje i doseg Koliku dionicu mogu prijeći? 

Naša obitelj ID. modela simbol je nove generacije električnih vozila koja vam omogućavaju da sa samo jednim punjenjem baterije prijeđete i veće udaljenosti. Atraktivnom ponudom različitih veličina baterije, snažnih infrastrukturnih rješenja i inteligentnih usluga u budućnosti ćete moći koristiti sve prednosti električne mobilnosti bez pristajanja na kompromise – neovisno o tome vozite li se kratkom, srednjom ili dugom dionicom.

Doseg prema WLTP-u u odnosu na stvarni doseg kupaca

Od rujna 2018. normirani doseg svih električnih vozila mora biti naveden prema WLTP postupku. WLTP je ovdje kratica za Worldwide Harmonised Light-Duty Vehicles Test Procedure te predstavlja globalno standardizirani i obvezujući postupak testiranja za sve proizvođače, koji omogućuje usporedbu između različitih električnih automobila. Pritom biste trebali obratiti pozornost na kombiniranu vrijednost (grad, brza cesta i autoput).

Usporedba dosega modela ID.3 prema veličini baterije
Doseg prema WLTP-u i stvarni doseg kupaca

Budući da se kod dosega prema WLTP-u radi o prosječnoj vrijednosti različitih dijelova ciklusa (grad, brza cesta, autoput) bez "potrošnje sporednih trošila" poput klima-uređaja i grijanja, svakodnevni doseg može odstupati od normiranog dosega.

Stoga Volkswagen daje dodatnu informaciju o "stvarnom dosegu kupaca". To je dakle raspon dosega koji će vjerojatno 80 % svih vozača modela ID.3 prijeći u svakodnevici, a da pritom ne moraju naknadno puniti vozilo.

U gradskom je pak prometu zahvaljujući visokoučinkovitom elektromotoru i visokom udjelu rekuperacije zbog vožnje s čestim zaustavljanjima i kretanjima moguć čak i stvarni doseg kupaca veći od maksimalnog dosega prema WLTP-u.

Koji čimbenici utječu na stvarni doseg kupaca?

Postoji velik broj čimbenika koji utječu na doseg vašeg električnog vozila, primjerice način vožnje - na autoputu ili u gradskom prometu - grijanje ili klima-uređaj.

Tijekom punjenja svog električnog vozila možete prethodno zagrijati unutrašnjost zimi ili je ohladiti ljeti. U tom slučaju energija za grijanje ili klima-uređaj dolazi iz strujne mreže, a ne iz pogonske baterije.

Relevantni čimbenici za doseg

Idealan za kratke dionice

Ako iz poslovnih razloga svojim električnim vozilom prosječno prelazite svakodnevne relacije od oko 50 km ili u privatne svrhe ujutro vozite djecu u školu, nakon toga idete u ured i poslijepodne obavljate kupovinu, onda će vam biti sasvim dovoljan ID.3 s baterijom kapaciteta 45 kWh i stvarnim dosegom kupaca od 230 do 330 km. Njega ćete morati puniti samo jedanput do dvaput tjedno. I to možete učiniti jednostavno preko noći na utičnici ili još brže: preko ID.Chargera (wallboxa).

Tako ujutro možete ući u svoje električno vozilo te puni energije započeti dan. 

Vozač koji prelazi kratke dionice vozilo može puniti opušteno kod kuće ili na radnom mjestu.


Ako vaš poslodavac nudi mogućnost punjenja električnih vozila na parkiralištu s odgovarajućom infrastrukturom punjenja, to je također odlična opcija. Tako ćete svoje radno vrijeme moći još učinkovitije iskoristiti. 

Pouzdan na srednjim dionicama

Ako vožnjom na terenu svakodnevno prelazite oko 200 km ili ako privatno planirate duže vožnje - bilo da želite posjetiti obitelj i prijatelje ili planirate turistički obilazak grada ili želite praznike provesti na moru ili u planini - model ID.3 s baterijom kapaciteta 58 kWh i stvarnim dosegom kupaca između 300 - 420 km prava je opcija za vas. U tom ćete slučaju svoj automobil morati puniti svaka 2-3 dana preko noći ili ga tijekom putovanja na odmor maksimalno jedanput na autoputu priključiti na jednu od novih IONITY stanica na 20-30 minuta. 

Vozač koji prelazi srednje dionice koristi We Charge kako bi na putu pronašao slobodne stanice za punjenje.


Dok putujete do mnogih odredišta na srednje dugim rutama nećete morati uopće naknadno puniti vozilo ili ćete ga morati tek nakratko napuniti. Slobodne stanice za punjenje pronaći ćete jednostavno i brzo preko usluge We Charge - nove usluge punjenja tvrtke Volkswagen. Dakle, nećete morati mijenjati svoje navike tijekom putovanja jer i danas zasigurno zastanete kako biste tu i tamo napravili malu pauzu.

Oduševljava na dugim dionicama

Ako u poslovne ili privatne svrhe želite prelaziti i duže dionice, onda je model ID.3 s baterijom kapaciteta 77 kWh i stvarnim dosegom kupaca od 390 do 550 km idealno rješenje za vas.

Jeste li znali da svoje električno vozilo morate puniti samo dva do tri puta na dionici od oko 800-1.000 km? Tako možete opušteno prijeći i veće udaljenosti. A nitko nema ništa protiv kratke šetnje, ukusnog obroka ili vruće kave, nije li tako?

Tijekom tog vremena iskoristite stanice za brzo punjenje u sklopu IONITY mreže - to je nova mreža stanica za punjenje visokog kapaciteta (eng. High-Power-Charging) koju su zajedno osnovali tvrtka Volkswagen i drugi proizvođači automobila i koja je do 2020. godine izgradila i vodi oko 400 stanica za brzo punjenje u Europi. Na njima ćete moći praktično plaćati uslugom We Charge putem naše aplikacije We Connect ID..

Velik dosegi velika fleksibilnost

Već vozite električno vozilo ili ga želite voziti? Odlično. Sada naime znate da su dosezi veći nego što ste mislili.

Bez obzira na to vozite li se kraćim ili dužim dionicama, činite li to svakodnevno ili tijekom putovanja na odmor - odsada ćete s našim ID. modelima po mjeri i savršeno prilagođenima infrastrukturnim rješenjima i uslugama mobilnosti biti jednako fleksibilni kao s benzinskim ili dizelskim vozilom.

Više informacija

Ups!
Čini se da vaš preglednik nije ažuriran. Možda naša web stranica ne radi optimalno. Većina preglednika (ali ne i MS Internet Explorer 11 i stariji) i dalje radi dobro.

Preporučujemo vam da ažurirate svoj web preglednik!
Najnovija inačica može osigurati dobro iskustvo bilo gdje na Internetu.

Hvala vam na posjeti i dobro se zabavite.
Vaš Volkswagen tim
24px/configurator private vehicles Created with Sketch.
24px/interior (not final) Created with Sketch.