Izbornik
Zatvoriti izbornik
Zatvoriti

AR Head-up zaslon: navigacija koja predvodi

Naši ID. modeli nude intuitivnu i inovativnu navigaciju kroz cestovni promet: opcijski Augmented Reality Head-up zaslon tehnička je značajka koja informacije spaja sa stvarnošću izravno u vašem vidnom polju.

Naši ID. modeli nude intuitivnu i inovativnu navigaciju kroz cestovni promet: opcijski Augmented Reality Head-up zaslon tehnička je značajka koja informacije spaja sa stvarnošću izravno u vašem vidnom polju.

AR Head-up zaslon: navigacija koja predvodi

Naši ID. modeli nude intuitivnu i inovativnu navigaciju kroz cestovni promet: opcijski Augmented Reality Head-up zaslon tehnička je značajka koja informacije spaja sa stvarnošću izravno u vašem vidnom polju.

Više o AR Head-up zaslonu saznat ćete ovdje: 

  • Augmented Reality Head-up zaslon proširuje stvarnost važnim informacijama.
  • U to se ubrajaju napomene navigacijskog sustava i upozorenja sustava potpora za vozača.
  • Sustav radi bolje preglednosti konstantno procjenjuje raspored simbola.

Tehnologija koja vožnju automobila mijenja iz temelja

Augmented Reality - na hrvatskom "proširena stvarnost" - vizualno integrira virtualne elemente u stvaran svijet. Volkswagen je kao prvi masovni proizvođač automobila u svijetu uveo Augmented Reality Head-up zaslon u segment kompaktnih vozila. Tako vozačica ili vozač ID. modela imaju navigaciju pred očima uvijek kada požele.

Augmented Reality vizualno integrira virtualne elemente u stvaran svijet.

 

Augmented Reality Head-up zaslon marke Volkswagen informacijsko je sredstvo koje stvarnost proširuje tekstovima, slikama ili trodimenzionalnim animacijama. Tako se unutar granica sustava korisne informacije ili upozorenja mogu projicirati izravno u vidno polje vjetrobranskog stakla, pa možete odmah reagirati.

Ovako se vjetrobransko staklo pretvara u platno

Informacije se prikazuju u dvije slikovne razine: blisko polje za statične 2D prikaze i vizualno veće daleko polje za dinamične 3D prikaze.

  • Pritom veliki dinamični prozor prikazuje napomene navigacije i sustava potpora uz virtualnu udaljenost od oko 10 metara ispred automobila. Umjesto navigacijske karte možete vidjeti strelice za skretanje i ciljne točke upravo tuda kuda vozite: na kolniku.
  • Ispod tog velikog prozora s dalekim poljem nalazi se prozor s bliskim poljem. On vizualizira prikaze statusa poput brzine i prometnih znakova, koji djeluju kao da lebde na udaljenosti od oko tri metra ispred vozača. Ti prikazi ne signaliziraju izravnu potrebu za nekom radnjom. Time možete zadržati pregled nad informacijama koje predviđaju situacije u vožnji, a da pritom ne morate micati pogled s ceste.

Korištenje u praksi

Ako se primjerice automobil približava križanju na kojem bi prema izračunatoj ruti trebao skrenuti, sustav će uključiti prikaz dviju napomena.

U prvom će koraku prikazati najavu u razini kolnika, a u drugom koraku tri strelice za smjer koje se nalaze na križanju. Što se više približavate križanju, to strelice postaju veće. Istovremeno će one nestajati kako ne bi ometale pogled na cestu. Sustav također vizualizira napomene i upozorenja sustava potpora za vozača kao što su Lane Assist ili Travel Assist.

Strelice za smjer nestaju čim se automobil približi skretanju.

Jednostavno pojašnjenje kompleksne tehnologije

U unutrašnjosti instrumentne ploče nalazi se srž Augmented Reality Head-up zaslona marke Volkswagen: jedinica Picture Generation Unit. Ona generira snopove zraka koje LCD zaslon šalje na dva ravna zrcala. Tako se raspodjeljuju udjeli bliskog i dalekog polja, koji se preko velikog konkavnog zrcala projiciraju na vjetrobransko staklo vozila.

Kako bi vozač ili vozačica vidjeli informacije u točnom omjeru u odnosu na okolinu, jedan od dvaju centralnih računala u vozilu izračunava položaj simbola. U tu svrhu neobrađene podatke daju prednja kamera, radarski senzor i navigacijska karta automobila. Naposljetku se AR prikazi stabiliziraju te se prilagođavaju geometriji projekcijske optike.

Naši ID. modeli Želite li probnu vožnju ili želite početi s konfiguracijom?
Ovdje su dostupni naši ID. modeli

Želite li bolje upoznati naše potpuno električne ID. modele? Onda dogovorite probnu vožnju kod trgovca u svojoj blizini. Ili iskoristite naš online konfigurator i sastavite svoj ID. iz snova.

Ups!
Čini se da vaš preglednik nije ažuriran. Možda naša web stranica ne radi optimalno. Većina preglednika (ali ne i MS Internet Explorer 11 i stariji) i dalje radi dobro.

Preporučujemo vam da ažurirate svoj web preglednik!
Najnovija inačica može osigurati dobro iskustvo bilo gdje na Internetu.

Hvala vam na posjeti i dobro se zabavite.
Vaš Volkswagen tim
24px/configurator private vehicles Created with Sketch.
24px/interior (not final) Created with Sketch.