Izbornik
Zatvoriti izbornik
Zatvoriti

Na koji način mogu puniti svoje vozilo?

Nikad lakše punjenje.

Električna će mobilnost trajno promijeniti naše navike u pogledu točenja odnosno punjenja. Naime, svojim električnim vozilom više nećete ići na benzinsku postaju, već ćete njegovu bateriju moći napuniti gotovo svugdje: kod kuće na kućnoj utičnici / utičnici sa zaštitnim kontaktom, wallboxu, javnim stanicama za punjenje ili brzim punionicama. Kada jednom isprobate, ubrzo ćete shvatiti da je punjenje vozila gotovo jednako lako kao punjenje smartphonea.

Što biste trebali znati o hardveru za vaš električni automobil?

Utaknite utikač i opskrbite se energijom.

Za kuću je dostupna visokoučinkovita utičnica koja se montira na zid: wallbox. Ova je utičnica opcijski dostupna te vam nudi maksimalnu snagu punjenja koja trenutačno iznosi do 11 kW. Ako svoj električni automobil punite na opcijskom wallboxu, morate samo utaknuti kabel za punjenje s utikačem u priključak za punjenje svog vozila i punjenje može započeti. Sličnu razinu komfora nude stanice za punjenje koje vam eventualno na raspolaganje stavlja vaš poslodavac. Ovdje je kabel za punjenje većinom već fiksno instaliran. Ako kod punjenja na javnim stanicama ne postoji fiksno instalirani kabel, jednostavno upotrijebite isporučeni kabel za punjenje koji biste uvijek trebali imati u prtljažniku svog vozila.

Razlikujemo dvije vrste punjenja:

AC punjenje

Načelno razlikujemo dvije vrste punjenja: kod AC punjenja ispravljač ugrađen u vozilo preuzima funkciju pretvaranja struje iz javne mreže izmjenične struje u potrebnu istosmjernu struju.

DC punjenje

Kod druge vrste punjenja, tzv. DC punjenja, izmjenična se struja izvan vozila pretvara u istosmjernu - primjerice na stanici za punjenje. Prednost ove vrste punjenja je mogućnost veće snage tijekom punjenja, primjerice na autoputu, zbog čega se automatski skraćuju postupci punjenja.

Razlikujemo dvije vrste utikača.

Utaknite utikač, napunite bateriju, deblokirajte utikač i izvadite ga. Postupak punjenja vašeg električnog automobila tako je jednostavan. U posljednjih nekoliko godina dvije vrste utikača za punjenje postale su standard u Europi:

Tip 2 ("Utikač Mennekes")

Utikač Mennekes (tip 2) namijenjen je sporijem punjenju i u skladu je s europskim standardom za AC punjenje. Većina javnih stanica za punjenje opremljena je barem utičnicom tipa 2.

AC punjenje kod modularne električne platforme (MEB) sa 7 do 11 kW. Dakle, ako imate wallbox kod kuće, svoje vozilo možete svaku noć napuniti do kraja s 11 kW. Kod poslodavca biste također trebali imati mogućnost da se tijekom radnog dana opskrbite energijom koja vam je tijekom tjedna potrebna za putovanje na posao. 

Utikač Combo-2

Standard za brzo punjenje u Europi predstavlja CCS punjenje (engl. Combined Charging System). Odgovarajući utikač za punjenje s dodatnim kontaktima predviđen je za brzo DC punjenje. S tipom utikača Combo 2 svoje vozilo možete puniti na svim javnim stanicama s DC snagom punjenja iznad 22 kW.

Tako se brzo puni vaša baterija.

Od utičnice do brze punionice

Jednostavno pravilo kaže: što je snaga punjenja veća, to je postupak punjenja brži. Međutim, trajanje može značajno varirati - ovisno o stanju napunjenosti baterije. Tijekom postupka punjenja prisutni su i okolni uvjeti kao što su vanjska temperatura i temperatura baterije vozila. Ako primjerice svoj ID.  punite na kućnoj utičnici / utičnici sa zaštitnim kontaktom, sa snagom od 2,3 kW po satu možete bez ikakvih problema tijekom noći pokriti svoje dnevne potrebe. Postupak je brži na wallboxu ili stanici za punjenje na izmjeničnu struju. 

Najbrže su međutim HPC stanice za punjenje (engl. High-Power-Charging) sa snagom punjenja iznad 100 kW. Načelno preporučujemo da svoj električni automobil ne punite do kraja svaki dan. Tako ćete sačuvati bateriju.

Ovako pravilno punite svoje vozilo

Korak po korak

Ups!
Čini se da vaš preglednik nije ažuriran. Možda naša web stranica ne radi optimalno. Većina preglednika (ali ne i MS Internet Explorer 11 i stariji) i dalje radi dobro.

Preporučujemo vam da ažurirate svoj web preglednik!
Najnovija inačica može osigurati dobro iskustvo bilo gdje na Internetu.

Hvala vam na posjeti i dobro se zabavite.
Vaš Volkswagen tim
24px/configurator private vehicles Created with Sketch.
24px/interior (not final) Created with Sketch.