Izbornik
Zatvoriti izbornik
Zatvoriti

Punjenje i doseg Gdje mogu puniti vozilo?  

Električna će mobilnost sve više određivati našu svakodnevicu, a možda uskoro i vašu. Tada se možete riješiti starih navika i otkriti da je mnogo toga postalo lakše. Svoj električni automobil možete primjerice puniti dok spavate, radite ili idete u kupovinu. Brojne stanice za punjenje na putu ili izravno kod kuće u svakom vam trenutku na raspolaganje stavljaju struju. Ako k tomu upotrebljavate struju dobivenu iz obnovljivih izvora energije, vaša vožnja u budućnost bit će posebno održiva uz nisku emisiju štetnih tvari. Zvuči dobro? I jest. 

Punjenje kod kuće

Vaš se električni automobil puni dok vi spavate.

Zamislite da ujutro uđete u svoje električno vozilo i započnete dan puni energije. Naime, dok ste se vi odmarali preko noći, i vaš je automobil punio baterije. Sve što vam je za to potrebno jest opcijski kabel za punjenje preko strujne mreže koji vam omogućuje punjenje na kućnoj utičnici / utičnici sa zaštitnim kontaktom. 

Benzinska postaja u vlastitoj kući

  1. Punjenje na utičnici: punjenje električnog vozila kod kuće jednostavnije je nego što mislite. Jednostavno utaknite kabel za punjenje u utičnicu i utikač za punjenje u svoje vozilo. Ako potom svoj automobil zaključate ključem vozila, postupak punjenja odmah će započeti.
  2. Punjenje preko wallboxa: ako imate vlastitu kuću s garažom ili nadstrešnicom, najjednostavnije je instalirati opcijski wallbox. Postupak punjenja jednako je jednostavan, ali mnogo ugodniji i brži nego putem kućne utičnice / utičnice sa zaštitnim kontaktom: jednostavno uzmite utikač, utaknite ga, zaključajte te ponovno otključajte automobil i gotovo. Energija se, naravno, uzima iz kućne mreže i naplaćuje kao i obično preko vašeg distributera električne energije. Jednostavnije i brže - upravo onako kako vi to želite.

Ako nemate vlastitu kuću, već živite kao podstanar ili ste dio zajednice vlasnika stanova zgrade te svoje vozilo parkirate na cesti ispred kuće, punjenje će se u početku činiti težim jer javna infrastruktura punjenja zasigurno nije prisutna u svim stambenim četvrtima. Najlakši način je, dakle, puniti vozilo kod poslodavca ako isti na raspolaganje stavi odgovarajuću infrastrukturu punjenja na parkiralištu. Prednost je u tome što kao prosječni putnik koji svakodnevno prelazi određenu relaciju do posla (primjerice s ukupnom dionicom od oko 50 km dnevno) svoje vozilo morate puniti samo jednom tjedno. To je najbolje raditi tijekom radnog vremena prijepodne ili poslijepodne.

Dio ste zajednice vlasnika stanova zgrade s vlastitom garažom? Tada vam je za instalaciju wallboxa potrebna suglasnost većine vlasnika te zajednice. 

Punjenje na radnom mjestu

Vaš se električni automobil puni dok vi radite.

Sve se više poslodavaca bavi postupnom elektrifikacijom svog voznog parka i službenih automobila. Mnogi poslodavci grade infrastrukturu punjenja te sada svojim zaposlenicima nude mogućnost punjenja njihovih električnih ili plug-in hibridnih vozila na vlastitoj stanici. Time se mijenja mobilnost. Nudi li već vaš poslodavac stanice za punjenje na parkiralištu tvrtke? U tom slučaju kao putnik koji prelazi kraće dionice do posla odnosno otprilike 50 km dnevno morate tek jednom tjedno puniti svoj električni automobil. To je najbolje raditi tijekom radnog vremena.  

Otiđite u kupovinu dok punite automobil

Slobodno obavite svoju kupovinu. Vaš se automobil već puni strujom.

Vrijeme se danas smatra vrijednim resursom. Zašto ga ne biste iskoristili za obavljanje svojih obveza tijekom postupka punjenja? Primjerice za kupovinu. Sve više supermarketa, trgovačkih centara i trgovina namještaja i opreme za unutrašnje uređenje postupno proširuje svoju infrastrukturu punjenja. Tako punjenjem svog električnog automobila, koje je djelomično čak i besplatno, možete ne samo pokriti dnevne potrebe punjenja nego i učinkovito iskoristiti vrijeme tijekom postupka punjenja. 

Sljedeći izlaz za punjenje

Na autoputu

Kao vozač koji prelazi duže dionice svoje električno vozilo morate puniti na autoputu. Dobra vijest je da će se upravo ovdje puno toga promijeniti u sljedeće dvije godine. Infrastruktura brzog punjenja gradi se i proširuje. Volkswagen koncern između ostaloga je uključen u razvoj takve infrastrukture punjenja kao dio zajedničkog pothvata IONITY koji je osnovan s drugim proizvođačima automobila. Dobavljači električne energije također sve više ulažu u širenje stanica za brzo punjenje na autoputovima, tako da će u doglednoj budućnosti na brojnim odmorištima na autoputovima na raspolaganju biti odgovarajuća mogućnost punjenja.

We Charge - nova usluga punjenja tvrtke Volkswagen

Vaš savršen suputnik na kratkim i dugim dionicama

Želite opušteno otići na izlet ili godišnji odmor? To nije nikakav problem. Naime, We Charge je zahvaljujući aplikaciji We Connect ID. ¹ tvrtke Volkswagen vaša veza s gustom i pouzdanom mrežom stanica za punjenje - a time i s bezbrižnim iskustvom vožnje. U cijeloj Europi. S uslugom We Charge možete komotno planirati svoje rute duž javne mreže punionica. I to u idealnom slučaju uzimajući u obzir nove brze punionice u sklopu IONITY mreže, koji omogućuju brzo punjenje vašeg električnog vozila diljem Europe. Istovremeno će vam jednostavnost rukovanja tijekom punjenja i transparentnost plaćanja omogućiti da uvijek sigurno dođete do odredišta.

We Charge – tko planira, pobjeđuje

Stres zbog rokova, smanjenje koncentracije zbog djece ili glasni dugotrajni radovi na gradilištu - mnogo je razloga zbog kojih možete izgubiti pregled nad trenutačnim stanjem napunjenosti. Srećom, We Charge drži mogućnosti punjenja pod kontrolom umjesto vas u svakom trenutku te vam prikazuje koje su stanice upravo slobodne. Stanice za punjenje visokog kapaciteta (eng. High-Power-Charging, HPC) u sklopu IONITY mreže bit će vam prikazane istaknuto. Tako čak i vožnje dugim dionicama postaju prava dječja igra - barem u pogledu tehnologije punjenja.

Više informacija

1) Za besplatno korištenje We Connect ID. aplikacije potreban vam je smartphone s odgovarajućim iOS ili Android operativnim sustavom. Također vam je potrebna SIM kartica s podatkovnom opcijom i sklopljenim ugovorom o mobilnom prometu između vas i vašeg davatelja usluga mobilnog prometa.

Ups!
Čini se da vaš preglednik nije ažuriran. Možda naša web stranica ne radi optimalno. Većina preglednika (ali ne i MS Internet Explorer 11 i stariji) i dalje radi dobro.

Preporučujemo vam da ažurirate svoj web preglednik!
Najnovija inačica može osigurati dobro iskustvo bilo gdje na Internetu.

Hvala vam na posjeti i dobro se zabavite.
Vaš Volkswagen tim
24px/configurator private vehicles Created with Sketch.
24px/interior (not final) Created with Sketch.