Izbornik
Zatvoriti izbornik
Zatvoriti

Stvaranje digitalne umjetnosti. VIZIJE SADAŠNJOSTI: Via Grafik

Stvaranje digitalne umjetnosti. VIZIJE SADAŠNJOSTI: Via Grafik

"Pritom nastaje vizualan rezultat, ali fizički uopće nemaš nikakav otpor", kaže Leo. On je grafičar i dio dizajnerskog kolektiva i ureda Via Grafik koji je nastao na temeljima umjetnosti grafitija. Prvi se put susreće s virtualnom stvarnošću te je za nas isprobao 3D softver koji omogućuje slikanje i crtanje u virtualnom prostoru. Njegov konačni rezultat: trodimenzionalno, digitalno umjetničko djelo koje je kreirao oko modela I.D. (konceptualna studija).

S obzirom na njegovu razbarušenu kosu, nježne crte lica i blagi osmijeh na prvi pogled ne biste uopće pomislili da je Leo nekoć vladao grafiti scenom. Ali jest. Kada prepričava kako je to sve krenulo, Leo se vraća u školsko dvorište: "Bio je to supkulturni kontekst - svi su vozili skateboard i moji su prijatelji počeli pisati svoja imena na zidovima, a ja sam ih pokušao oponašati tj. imitirati." Sa sprejem u ruci naučio je vjerovati svojoj intuiciji i svojim gestama te je shvatio da s njima može postići vizualno jak rezultat.

Pokreni video

Njegov se stil mijenja i razvija dok na njega utječu različiti žanrovi. "Želim da moji radovi funkcioniraju na prvi pogled. Moraju biti impresivni!" Digitalna skulptura koju je dizajnirao kod nas u studiju stavlja model I.D. (konceptualna studija) u neobično okruženje. No Leo također želi da ljudi ostanu dugoročno zainteresirani i da promatraju detalje. Brzo se naviknuo na 3D kontrolere koji s VR naočalama na očima funkcioniraju poput višenamjenskog kista te je fasciniran njihovim intuitivnim rukovanjem. "Svaki je pritisak popraćen izravnim vizualnim efektom", kaže Leo i objašnjava da tako može raditi brzo i bez straha s obzirom na to da se svaki korak može ponovno poništiti. "Uvijek reagiram na nešto što već postoji i tako sve postupno nastaje. Uopće nemam konkretnu predodžbu o tome kako će to kasnije izgledati." Čini se da je virtualna stvarnost njegovo trenutačno školsko dvorište.

Transformacija analognog u digitalnu umjetnost.

Iako može sigurno rukovati VR naočalama i kontrolerima, Leo ne zna točno kako bi to sve zapravo nazvao. Što uopće radi? Nije riječ o slikanju jer je to 3D. Stvaranje nekako zvuči megalomanski. Naposljetku se odlučuje za izradu. Stekli smo dojam da se Leo u svom novom školskom dvorištu prilično ugodno osjeća. Intuitivni koncept softvera omogućuje mu da iskoristi svoje iskustvo s grafitijima i da odmah krene. Impresivna je brzina kojom je Leo uspio usvojiti novu tehnologiju. "Može se naslutiti potencijal koji se u tome krije", smatra. Sličnu intuitivnu interakciju s inteligentnom tehnologijom može zamisliti i u automobilu. "Stotine gumba i skrivene funkcije su iritantne", smatra Leo.

Usvajanje novih mogućnosti kroz igru.

Umjesto toga bi, primjerice, upravljanje govornim naredbama i jednostavan, intuitivan dizajn mogli pojednostaviti rukovanje. Naime, rukovanje uređajima koji se mogu usvojiti brzo i kroz igru može itekako očarati - kao što vidimo kod Lea. Kada možete, samo tako, u tren oka stvoriti ogromne oblike u prostoru, očito je zabavno i k tomu itekako impresivno izgleda. Leo kima glavom: "Da, osjećate se prilično moćno u odnosu na prostor". Nekoliko minuta kasnije od tima traži ljestve. Isprobavanje ga je ipak učinilo megalomanom: njegova ruka više ne seže dovoljno visoko za njegovo trodimenzionalno, digitalno umjetničko djelo.

Intuitivni softver.

"Uvijek reagiram ne nešto što već postoji i tako sve postupno nastaje. Uopće nemam konkretnu predodžbu o tome kako će to kasnije izgledati."

Leo "BOE" Volland podrijetlom je iz Heilbronna, dugi niz godina živi u Berlinu te od kasnih 90-ih godina čini neizostavan sastavni dio grafiti i street art scene. Zajedno s prijateljima osnovao je umjetnički i dizajnerski kolektiv Via Grafik. Leov eksperimentalni način rada, od instalacija do neviđene upotrebe boja, donio mu je izvanregionalnu popularnost te mogućnost da svoju umjetnost ne živi samo na cesti, već i u galerijama i na izložbama. @via_grafik

Ups!
Čini se da vaš preglednik nije ažuriran. Možda naša web stranica ne radi optimalno. Većina preglednika (ali ne i MS Internet Explorer 11 i stariji) i dalje radi dobro.

Preporučujemo vam da ažurirate svoj web preglednik!
Najnovija inačica može osigurati dobro iskustvo bilo gdje na Internetu.

Hvala vam na posjeti i dobro se zabavite.
Vaš Volkswagen tim
24px/configurator private vehicles Created with Sketch.
24px/interior (not final) Created with Sketch.