Izbornik
Zatvoriti izbornik
Zatvoriti

Razmišljanje u novim dimenzijama. VIZIJE SADAŠNJOSTI: Van Bo Le-Mentzel

Razmišljanje u novim dimenzijama. VIZIJE SADAŠNJOSTI: Van Bo Le-Mentzel

Funkcionalna odjeća na prvi pogled možda ostavlja dojam lijenosti, međutim u Van Boovim očima ona predstavlja iskrenost i čistoću. On mora razmišljati o nekim drugim, važnijim stvarima. On se, naime, bavi gradskim scenarijima u budućnosti, nedostatkom stanova i vozilima koja nas prevoze od točke A do točke B. Kada mu postavite pitanje o prostoru budućnosti, Van Bo se prepušta strastvenom pripovijedanju, naglašavajući pritom svoje riječi očima i rukama.

"Kada bi svatko na zemlji zaradio svoj vlastiti prostor. Nas je otprilike 7 milijardi ljudi i svatko ima 40-50 kvadratnih metara. Znaš li koliko bi prostora u tom slučaju bilo potrebno? Ova je zemlja vjerojatno premala za sve nas", kaže. Posljedica toga je da moramo promisliti način na koji oblikujemo i iskorištavamo svoj prostor. Ova ga je misao dovela do njegova dosad najpoznatijeg projekta: kuće od jednog kvadratnog metra. 1 puta 1 i to je sve što nam stavlja na raspolaganje. Mogli biste se iznenaditi i zapitati kako bi sve trebalo stati u tako mali prostor. Međutim, on ovdje ne shvaća doslovno definiciju riječi "kuća". Van Bo, naime, nije samo arhitekt, on je i umjetnik.

 "Kada govorimo o životnom prostoru, uvijek spominjemo brojke i kvadratne metre, ali je li to zaista to?", pita. Je li jednadžba "što više prostora, to veća sreća" točna? Van Bo postavlja pitanje koliko nam je prostora uistinu potrebno kako bismo bili sretni umjesto da nam kaže konačno rješenje.


On unutar vlastitog stana u Berlinu počinje realizirati svoje ideje o višestrukoj namjeni: "Živim zajedno sa svojom suprugom i naše dvoje djece. Mi neprestano transformiramo cijeli prostor. Još nismo definirali koja je soba namijenjena djeci, a koja odraslima. Sve se mijenja u trenutku. Naša se djeca mijenjaju." Umjesto da s djecom samo dijeli krevet, on vjeruje i u ekonomiju dijeljenja. "Neprestano govorimo o rasipanju hrane i odjeće. Zašto nikada ne govorimo o rasipanju prostora?", kaže.

Fascinacija
minimalnih prostora.

Kada Van Bo govori o "domu", on se ne zadržava u četiri zida. Ovaj vizionar sanja o kućama na kotačima. E-mobilnost lišena tradicionalnog dizajna automobila. Imamo slobodu da ovaj prostor drukčije oblikujemo i da ga oslobodimo glomaznog motora. On zamišlja kuću od jednog kvadratnog metra u električnom automobilu. "Zar ne bi bilo super kada ne biste morali putovati od kuće do ureda, već kada biste svoju kuću premjestili tamo gdje biste rado radili?", pita.

Van Boov entuzijazam raste kada priča o tehnološkom napretku i autonomnoj vožnji: "Zašto bismo se trebali koncentrirati na promet kada se možemo baviti svojom djecom i primjerice zajedno doručkovati u automobilu?" On "e-mobilnost smatra ambasadorom novog doba" i prilikom za pronalazak novih načina organizacije gradova koji su otvoreni i dostupni svima.

Za velike stvari potrebno je malo.

S obzirom na to da je neprestano u potrazi za dodatnim inovativnim scenarijima u budućnosti, Van Bo osniva inicijative kao što je Tiny House University u sklopu Bauhaus Campusa u Berlinu te poziva društvo na sudjelovanje i njihov daljnji razvoj. Kako bi ostvario svoje snove o višenamjenskim prostorima, Van Bo bi išao do te mjere da dijeli svoj stan s nepoznatim ljudima. "Nakon što ujutro napustim svoj stan, zašto ne bih otvorio njegova vrata ljudima koji bi u njemu rado radili?", kaže. Kako bi se Connectivity koncept učinio inteligentnim, "trebalo bi prikupiti sve postojeće stanove, kuće i prostore u neku vrstu biblioteke ili aplikacije te ih učiniti dostupnima s ciljem smanjenja rasipanja resursa."

Predvodnik novog doba.

"Zar ne bi bilo super kada ne biste morali putovati od kuće do ureda, već kada biste svoju kuću premjestili tamo gdje biste rado radili?"

Van Bo Le-Mentzel diplomirani je inženjer i arhitekt, a k tomu i umjetnik, dizajner i inovator. Predavao je dizajn na fakultetu likovnih umjetnosti Hochschule für bildende Künste u Hamburgu kao gostujući profesor, nastupao je na TEDx-u te odvajanje posla i slobodnog vremena smatra neutemeljenim. On ne vjeruje u pritisak ili novac kao motivaciju, ali vjeruje u povjerenje i slobodu te da ideje žive kada svi sudjeluju u procesu. @buildmorebuyless

Ups!
Čini se da vaš preglednik nije ažuriran. Možda naša web stranica ne radi optimalno. Većina preglednika (ali ne i MS Internet Explorer 11 i stariji) i dalje radi dobro.

Preporučujemo vam da ažurirate svoj web preglednik!
Najnovija inačica može osigurati dobro iskustvo bilo gdje na Internetu.

Hvala vam na posjeti i dobro se zabavite.
Vaš Volkswagen tim
24px/configurator private vehicles Created with Sketch.
24px/interior (not final) Created with Sketch.