Izbornik
Zatvoriti izbornik
Zatvoriti

Pametno i mobilno kroz grad Smart mobility

Pametno i mobilno kroz grad Smart mobility

Kako transportirati sve više ljudi na brz i štedljiv način kroz gradove ovog svijeta? Smart Mobility je orijentiran na sveobuhvatan i umrežen prometni sustav po gradovima.

Ovdje ćete saznati:

  • Pred kakvim se izazovima nalazi pametni grad budućnosti
  • Kako digitalne usluge i tehnologija čine grad mibilnim
  • Što stoji iza pojmova kao što su planiranje putovanja, mikro mobilnost i ride-hailing
  • Zašto raste važnost malih električnih vozila

Prema prognozi UN-a, do 2050. godina će 70% svjetskog stanovništva živjeti u metropolama. S takvom budućnosti, pokušajte zamisliti svakodnevna putovanja od točke A do točke B. Svakodnevna vožnja na cestama i u javnom prijevozu mora biti pojednostavljena, inteligentna i učinkovita. Zahvaljujući raznim opcijama pametne mobilnosti, sve se može organizirati klikom: planiranje putovanja, dijenje automobila, pametnije parkiranje, carpooling i drugi slični oblici mikro mobilnosti.

Berlin je jedan od glavnih predvodnika u intermodalnoj mobilnosti.

1. Planiranje putovanja:
Intermodalni način putovanja

U velikim gradovima postoje razna prijevozna sredstva za osobnu mobilnost: javni prijevoz, taksiji, dijeljenje automobile, najam bicikla i sl. Biramo i povezujemo različite vrste prijevoza. Kada iz jednog prijevoznog sredstva prelazimo u drugi, a pri tom čekanje izostane potpuno ili se maksimalno skrati, pričamo o intermodalnom načinu putovanja kroz gradsku gužvu. Razne aplikacije nam danas pomažu izračunati i skratiti vrijeme čekanja, a algoritmi svoj posao orađuju sve brže, bolje i preciznije.

2. Carsharing:
Vlasništvo je out, dijeljenje je in.

Konkretno, električni automobili bit će sastavni dio urbane mobilnosti i, kao dio voznog parka za dijeljenje automobila, nadopunit će kombinaciju mobilnosti u pametnom gradu. Princip je poznat: Pronađite automobil po aplikaciji, rezervirajte, uđite i vozite se. Automobil je parkiran bilo na stanici ili negdje u poslovnoj četvrti. Za dulje iznajmljivanje ili na područjima bez dijeljenja automobila, dijeljenje osobnih automobila može biti dobra alternativa: Privatni iznajmljivači posuđuju svoj automobil u gradu susjedima. To djeluje vrlo jednostavno: kao vlasnik odredili ste razdoblje najma i to objavili, zajedno s fotografijama i informacijama o automobilu na platformi. Ovdje se automobil nalazi na karti. Nakon rezervacije vozilo se može otvoriti putem aplikacije za pametne telefone. Čipovi i posebne mogućnosti povezivanja zamjenjuju klasični ključ automobila.

3. Smart parking
Kraj portage

Potraga za parkingom u gradu kroničan je problem. Moguće rješenje: Dijeljenje parkirnih mjesta omogućuje stanarima ili vlasnicima privatnih parkirnih mjesta da drugim korisnicima osiguraju parkirno mjesto na privatnom zemljištu i u garažama tijekom određenog vremenskog razdoblja. Cijeli niz aplikacija za parking pokušava olakšati korištenje javnog parkiranja. One se mogu koristiti za plaćanje parkirnih karata ili direktno plaćanje s odgodom dobivanja računa na kraj mjeseca. Razne start-up, ali i renomirane tvrtke razvijaju i sustave senzora koji označavaju je li neko parkirno mjesto zauzeto ili ne.

 Pametni telefon postaje mjerač parking: S aplikacijom "We Park" plaćaš parking preko mobitela.

4. Carpooling:
Povratak zajedničke vožnje

U današnje vrijeme stvarno više nema potrebe da na vožnje čekate satima ili stopirate uz cestu ili autput. U Smart Cityju dijeljenje prijevoza čini privatni automobile javnim prijevozom. Zahvaljujući aplikacijama i platformama, vrlo ćete jednostavno pronaći prave vozače. Do sada su ponude uglavnom usmjerene na pojedince koji se slučajno kreću u istom smjeru, no tvrtke i prijevoznici su puno fleksibilniji. Velike tvrtke, fakulteti ili općine već duže vrijeme organiziraju službene "carpooling" service, što korisnicima koji gotovo svakodnevno putuju istim trasama, čime se osim štedljivosti potiče i širenje profesionalne mreže poznanika. U velikim gradovima poput Los Angelesa, potpuno puni automobili se mogu voziti po posebnoj traci na autoputu i tako izbjeći svaku gužvu.

5. Ride-Hailing:
Od vrata do vrata

 Ukrcajte se: Električna shuttle usluga MOIA dopunjuje javni prijevoz.

Javni prijevoz u većini je europskih gradova najisplativija opcija, no ona se kreće samo po definiranim trasama. Taxisti pak voze posvuda, ali su prilično skupo rješenje za svakodnevicu. U prostor između te dvije varijante ulaze novi pružatelji usluga, tzv. Ride Hailing ponude. Takve ponude uzimaju najbolje iz oba svijeta - poput taxija i njima se možete voziti od i do gotovo svake točke u gradu. No, kako bi se osiguralo da je prijevoz što efikasniji, putnici se mogu ukrcati ili sići tijekom obilaska koji imaju slična odredišta. U pozadini algoritam podataka iz flote koja prolazi i upita kupaca određuje najbolje rute u stvarnom vremenu. Smartphone pritome usmjerava putnika na najbližu točku ulaska u vozilo.

Predaleko za pješke - preblizu za automobile: Neka posljednji kilometar u gradu bude najzabavniji.

6. Micro mobilnost: Savladati posljednji kilometar

Šangaj, Berlin ili LA: Glavna tema u razvoju koncepata za pametnu mobilnost u urbanim područjima je zatvaranje prostora od ulaznih vrata do autobusne stanice ili od autobusnog stajališta do ureda. Ovaj dio rute zove se još i "Last mile" ili "Posljednji kilometar" za koje se umjesto hodanja mogu koristiti manja električna vozila. Takozvana mala braća električnog vozila, znakovita za pametnu mobilnost u velikim gradovima: najpopularniji među njima su električni bicikli, električni romobili i skuteri te monowheel prijevozno sredstvo. Ubuduće će najmlađi čuvari e-mobilnosti moći koristiti biciklističke staze i pješačke zone, a pri stizanju na radon mejsto - svje vozilo mogu jednostavno ponijeti sa sobom. Naravno, uzimamo u obzir porast usluga shareanja električnih vozila, a takvi digitalni poslovni modeli na temu održive mobilnosti u velikom su porastu u pametnim gradovima.

Ups!
Čini se da vaš preglednik nije ažuriran. Možda naša web stranica ne radi optimalno. Većina preglednika (ali ne i MS Internet Explorer 11 i stariji) i dalje radi dobro.

Preporučujemo vam da ažurirate svoj web preglednik!
Najnovija inačica može osigurati dobro iskustvo bilo gdje na Internetu.

Hvala vam na posjeti i dobro se zabavite.
Vaš Volkswagen tim
24px/configurator private vehicles Created with Sketch.
24px/interior (not final) Created with Sketch.