Izbornik
Zatvoriti izbornik
Zatvoriti

Ususret budućnosti. ID. Vizzion.

Ususret budućnosti. ID. Vizzion.

Zamislite si da vaš automobil razumije vaš jezik i prepoznaje vaše geste. Korištenje bi u tom slučaju bilo potpuno prirodno i intuitivno. Zamislite si da se vaš automobil sam vozi. Potpuno elektično. Imali biste puno više vremena za stvari koje volite.

S obitelji ID. vozila marke Volkswagen ova će budućnost uskoro postati stvarnošću. Perjanica nove generacije električnih automobila jest studija ID. Vizzion.

Volkswagen modularnom električnom platformom (MEB) od 2015. godine razvija platformu na kojoj će se ubuduće graditi sva električna vozila. A tijekom svjetske premijere studije ID. Vizzion na Salonu automobila u Ženevi ta je budućnost izgledala sjajno: "ID. Vizzion već na prvi pogled daje do znanja da nam modularna električna platforma (MEB) pruža potpuno novu slobodu pri oblikovanju unutrašnjosti i vanjskog dizajna vozila", kaže dr. Herbert Diess, predsjednik uprave marke Volkswagen.

Vidjeti.
I biti viđen.

ID. Vizzion oličenje je vrhunskog dizajna. I svojim putnicima nudi neometan pogled na sve. Za to su se pobrinuli dizajneri - od izostanka B stupa i velikih površina prozora sve do panoramskog krova. Karakterističan DNK dizajna modela ID. vozila dodatno se naglašava elegantno oblikovanom siluetom limuzine. To je istaknuta značajka koja se od rešetke hladnjaka preko bočnog dijela vozila i ručki vrata te sve do stražnjeg branika osvjetljava nizom LED svjetlosnih traka. Dodatna značajka: ovi svjetlosni izvori reagiraju pulsiranjem kada se u blizini vozila nalaze njemu poznati putnici. To funkcionira putem sustava prepoznavanja lica - primjerice kada vas ID. Vizzion na cesti "vidi" kako mu prilazite.

Dodatna novost: unutrašnjost koja nalikuje loungeu. Naime, vizija dizajnera oduvijek je bila automobil koji se sastoji samo od slobode. Toliko udoban da stvarno vozilo nestaje u odnosu na doživljaj automobila. I toliko prostran da osjećaj u njegovoj unutrašnjosti premašuje uobičajene dimenzije vozila iz vrhunskog segmenta vozila ove veličine. K tomu će vas, kada otvorite vrata, dočekati armaturna ploča bez kola upravljača i instrumenata prekrasnog oblika. Umjesto da pritisnete ovaj ili onaj gumb, s vozilom ćete komunicirati sasvim intuitivno. Primjerice kretnjom ruke. Sasvim jednostavno. I prilično futuristički. Baš kao i virtualni elementi za rukovanje i zasloni koji se u unutrašnjosti projiciraju putem proširene stvarnosti (AR). A njima ćete rukovati već poznatim gestama. I moći ćete ih vidjeti pomoću naočala za mješovitu stvarnost (HoloLens*).

ID. Vizzion nije samo vizija, već je i nacrt proizvodnog automobila. Trebao bi se pojaviti 2020. godine. Ispočetka s konvencionalnim upravljanjem: upravljačem i papučicama. Autonomni način vožnje preuzima kontrolu tek u kasnijoj fazi razvoja.

Voziti.
I biti vožen.

2022. godine će ID. Vizzion s konvencionalnim upravljačem u serijsku produkciju. A aktualnom studijom, Volkswagen pokazuje danas, što bi moglo biti moguće 2030. godine. Potpuno autonomna vožnja, primjerice. Zato je ID. Vizzion prvi Volkswagenov model bez kola upravljača i papučica za gas. Ali s "digitalnim šoferom", koji će navigirati vožnju i upravljati upravljačem, koji poznae vas i vaše preferencije. Praktično, jer će svaki put temperature i osvjetljenje biti prilagođeni upravo vama. U ispunjavanju te zadaće pomaže mu mnoštvo senzora: laserski skener, ultrazvučni senzori, radaski senzori sprijeda i straga te kamere s 360-stupnjevitim pregledom neposrednog područja oko vozila.

Unutar limuzine nalaze se neke od najnaprednijih tehnologija koje je Volkswagen ikad razvio. To uključuje umjetnu inteligenciju središnjeg računala koja prikazuje ukupnu sliku okruženja u stvarnom vremenu. Zahvaljujući tim podacima sustav može reagirati na opasnosti. Ili komunicirati s drugim sudionicima u prometu. 8000 pojedinačno upravljanih LED matrica HD matrica prednjih svjetala također se mogu koristiti za projiciranje grafike ispred ID. Vizziona. Kao na primjer, zebrasti motiv, koji će pješacima signalizirati da mogu sigurno prijeći cestu.

Pomoću geste i glasovnog upravljanja intuitivno upravljate infotainment sustavom. jednostavnim pokretom ruke iskoordinirajte odredište putovanja i temperature u automobile. Zahvaljujući autopilotu imate još više vremena za sebe, ili svoj posao.

Dobro došli u novi svijet.

S dva motora na prednjoj i stražnjoj osovini, ID. Vizzion donosi do 225kW snage. Koji će omogućiti da pređete i do 665 kilometara. A zahvaljujući pogonu na sve kotače - odvest će vas gdje god poželite. MEB platforma osigurava varijabilnost u mnogim tehničkim svojstvima i speficikacijama, objašnjava dr. Frank Welsch, director marke Volkswagen u odjelu tehničkog razvoja. "Tehnički princip naše ID obitelji je uvjerljiv: veličina, baterija i pogon su prilagodljivi, što nam omogućava da ispunimo očekivanja i zahtjeve raznolikih želja naših kupaca iz svih segmenata." Iako zvuči pomalo poput znanstvene fantastike, sve tehnologije koje ćete pronaći u ID. Vizzion modelu već postoje - ili ih Volkswagen razvija. "Planiramo do 2025. godine proizvoditi jedan milijun potpuno električnih automobila godišnje. Kompakti ID i SUV ID. Crozz će prvi biti predstavljeni, tijekom 2020 kaže dr.Diess. Budućnost je već na Volkswagenovim vratima.

Ovo bi vas moglo zanimati:

Ups!
Čini se da vaš preglednik nije ažuriran. Možda naša web stranica ne radi optimalno. Većina preglednika (ali ne i MS Internet Explorer 11 i stariji) i dalje radi dobro.

Preporučujemo vam da ažurirate svoj web preglednik!
Najnovija inačica može osigurati dobro iskustvo bilo gdje na Internetu.

Hvala vam na posjeti i dobro se zabavite.
Vaš Volkswagen tim
24px/configurator private vehicles Created with Sketch.
24px/interior (not final) Created with Sketch.