Izbornik
Zatvoriti izbornik
Zatvoriti

29.9.2022 Štoperica govori sve

Novi Golf R „20 Years” najbrži je model R svih vremena na njemačkoj trkaćoj stazi Nürburgring-Nordschleife.

  • Zahvaljujući serijskom Performance paketu i 10 kW više snage, Golf R "20 Years" (1) poboljšao je svoj rezultat na legendarnoj trkaćoj stazi Nürburgring-Nordschleife za pune 4 sekunde u usporedbi s trenutačnim modelom Golf R2

  • Revolucionarno unaprjeđenje motora i mjenjača omogućava doživljaj vrhunskih performansi kako tijekom svakodnevne vožnje, tako i na trkaćoj stazi

  • Inteligentnom kombinacijom "R-Performance paketa", sustava Vehicle Dynamics Manager i "Raspodjele okretnog momenta R- Performance" povećava se dinamika tijekom vožnje te poboljšava iskustvo vožnje

  • Vozilo koje je stvoreno povodom obilježavanja obljetnice raspolaže pogonom na sve kotače te ističe kontinuitet i evoluciju najsnažnijih verzija Golfa tijekom razdoblja od 20 godina

    Vozilo koje je stvoreno povodom obilježavanja obljetnice ima više snage i ponovno premašuje dosadašnji najbolji rezultat na stazi modela Golf R na trkaćoj stazi dugačkoj 20,832 km za četiri sekunde. Naime, Golf R "20 Years" postiže službeno vrijeme na stazi od 7:47,31 minutu. Zahvaljujući ekskluzivnoj serijskoj opremi, optimiziranoj dinamici tijekom vožnje i serijskoj izlaznoj snazi od 245 kW (333 KS), Golf R "20 Years" nudi znatno bolje performanse i jamči emotivno nabijen doživljaj motosporta između dionica trkaće staze "Schwedenkreuz" i "Döttinger Höhe".

 

 

Sportska edicija kojom se obilježava 20. obljetnica ima 10 kW više snage od modela Golf R koji se trenutačno proizvodi. Uz ovoliku snagu motora, Golf "20 Years" ubrzava od 0 do 100 km/h za 4,6 sekundi; njegova elektronički ograničena najveća brzina pri tome iznosi 270 km/h. Zahvaljujući znatno boljoj reakciji motora, povećana snaga također se očituje u svakodnevnim situacijama, kao što su manevri pretjecanja. No snaga 2,0-litrenog 4- cilindričnog motora s turbopunjačem nije jedino što ovu posebnu ediciju vozila čini najdinamičnijim modelom Volkswagen R svih vremena na stazi Nordschleife. Očigledno povećanje performansi također je rezultat bogate serijske opreme, uz istaknute tehnološke značajke kao što su R- Performance paket, sustav Driving Dynamics Manager i raspodjela okretnog momenta R-Performance. Postoji li bolje mjesto za testiranje ove moćne kombinacije od trkaće staze Nürburgring-Nordschleife? Evolucija snažnih modela Golf R s pogonom na sve kotače ovdje se može impresivno pratiti tijekom proteklih 20 godina.

 

 

Benjamin Leuchter, vozač trkaćih automobila i vozač za testiranje modela Volkswagen R tijekom razvojne faze, prihvatio je ovaj zadatak i testirao je ovu posebnu ediciju modela na legendarnoj trkaćoj stazi. Također, on je bio aktivno uključen u stvaranje R-Performance paketa za Golf R "20 Years". Uz uobičajene profile vožnje "Comfort", "Sport" i "Race", ova posebna edicija modela serijski je opremljena dodatnim profilima "Special" i "Drift". Za vožnju stazom Nordschleife, vozač utrka odabrao je profil vožnje "Special", koji je bio posebno razvijen za tu stazu. Ovaj profil vozaču pruža karakteristike koje su u skladu s jedinstvenim zahtjevima onoga što je vjerojatno najzahtjevnija trkaća staza na svijetu. One uključuju prilagodbu amortizera uz mekše i komfornije postavke zbog golemih opterećenja na najvišoj razini performansi tijekom vožnje takvim stazama.

 

 

Kao jedna od 15 mogućih postavki za kontrolirane amortizere, ovime se jamči optimalan kontakt s cestom na trkaćim stazama s velikim brojem izbočina, kao što je Nürburgring. U kombinaciji s prilagođenim kolom upravljača i postavkama vožnje, time se omogućava idealna vožnja velike i srednje brzine cijelim nizom zavoja na stazi Nordschleife. U modusu "Individual" sustava Driving Dynamics Manager također je moguće manualno namjestiti sve parametre, kao što je raspodjela okretnog momenta R-Performance ili zvuk motora, te ih prilagoditi u skladu s osobnim preferencijama.

 

 

Početak vožnje stazom Nürburgring-Nordschleife s mjerenjem vremena započet je ispred velike tribine T13. Naime, početak i kraj mjerenja bilježe se na početku i na završetku velike tribine - 200 metara između tih dviju točki ne računa se. Povjerenje u vozilo nije ključno samo za postizanje rekordnih vožnji, nago i za siguran doživljaj vožnje. Osiguravajući sigurnu vožnju u svakom trenutku, Golf R "20 Years" besprijekorno je ovladao brzim promjenama između rubnika i naknadnih zavoja, kao što je "Hatzenbach".

Modificirane karakteristike promjene stupnjeva prijenosa 7-stupanjskog mjenjača omogućavaju prebacivanje s intenzivnijom reakcijom te čine iskustvo snažne vožnje u modelu Golf R "20 Years" još emotivnijim. Optimizirani zvuk ispušnog sustava u niskom rasponu broja okretaja motora i grublji zvuk motora u unutrašnjosti vozila naglašavaju povećanu dinamičnost performansi ovog vozila.

 

 

Korak naprijed u razvoju, u usporedbi s prethodnim modelom, također se očituje po boljem tuningu motora modela Volkswagen R koji se proizvodi povodom obilježavanja obljetnice. Unaprijed napunjeni turbopunjač također se zadržava na konstantnoj brzini tijekom vremena naknadnog rada, kako bi motor mogao brže razviti svoju snagu tijekom naknadnog ubrzanja. Taj proces podržan je neprestano otvorenom leptirastom zaklopkom. Kada vozač ukloni stopalo s papučice gasa i zatim ponovno ubrza vozilo, osigurava se brže povećanje okretnog momenta i znatno se poboljšavaju performanse reakcije motora.

Golf R "20 Years" i njegova pogonska tehnologija usmjerena na performanse postigli su brzinu od gotovo 240 km/h na dionici "Schwedenkreuz", dok je na odjeljku "Döttinger Höhe" Nürburgringa izmjereno 265 km/h. Novo rekordno vrijeme od 7:47,31 minute označava poboljšanje od četiri sekunde u usporedbi s prethodnim modelom i poseban dar za modelsku liniju Volkswagen R, kojom se obilježava njezina 20. obljetnica.

 

Rušenje granica između vozila iz masovne proizvodnje i trkaćih automobila.

Golf R "20 Years" s lakoćom premošćuje jaz između svakodnevnog suputnika i atlete sa sportskim performansama. "U ovom automobilu mogu voziti Nürburgringom i zatim otići do pekarnice ili u trgovački centar. Ovo je vozilo istinski svestrani talent koji može sve", rekao je vidno zadivljeni Benjamin Leuchter. A to je upravo koncept koji potiče Volkswagen R: linija vozila s vrhunskim performansama marke Volkswagen nudila je posebne modele još od 2002. godine. Svojim vrhunskim performansama i izražajnim dizajnom pobuđuju entuzijazam u zajednicama obožavatelja marke Volkswagen diljem svijeta.

Neprestani i brzi razvoj prema ostvarivanju još boljih performansi jednostavno se može uočiti kada se pogledaju podaci o vozilu nekih od modela iz proteklih godina. Počevši s modelom Golf R323 sa 177 kW
(241 KS) i 3,2-litrenim 6-cilindričnim motorom kao pogonskom jedinicom te preko modela Golf 6 R3 sa 199 kW (270 KS) i 2,0-litrenim 4-cilindričnim motorom s turbopunjačem, modeli linije Golf usmjereni na performanse do modela Golf R "20 Years" s 245 kW (333 KS) nisu postali samo snažnijima, već i bržima. Volkswagen R slavi tu uspješnu putanju razvoja vozila modelom Golf R "20 Years". Razdoblje proizvodnje koje je ograničeno na otprilike godinu dana čini ovu posebnu ediciju modela kolekcionarskim predmetom čim se otkotrlja s proizvodne trake.

20 godina modela Golf R - pregled povijesti modela

Godina proizvodnje / model Pogon Izlazna snaga motora Okretni moment Ubrzanje od 0 do 100 km/h Najveća brzina
2002. Golf R32(3) 3,2-litreni, 6-cilindrični 177 kW (241 KS) 320 Nm 6,4 sekunde 247 km/h
2005. Golf 5 R32(3) 3,2-litreni, 6-cilindrični 184 kW (250 KS) 320 Nm 6,2 sekunde 248 km/h
2009. Golf 6 R(3) 2,0-litreni, 4-cilindrični, s turbopunjačem 199 kW (270 KS) 350 Nm 5,5 sekundi 250 km/h
2013. Golf 7 R(3) 2,0-litreni, 4-cilindrični, s turbopunjačem 221 kW (300 KS) 400 Nm 4,9 sekundi 250 km/h, opcijski 270 km/h, s Performance paketom (iz nadogradnje proizvoda)
2020. Golf 8 R 2,0-litreni, 4-cilindrični, s turbopunjačem 235 kW (320 KS) 420 Nm 4,7 sekundi 250 km/h, opcijski 270 km/h s R- Performance paketom
2022. Golf R „20 Years” 2,0-litreni, 4-cilindrični, s turbopunjačem 245 kW (333 KS) 420 Nm 4,6 sekundi 270 km/h

(1) Golf R "20 Years" (245 kW / 333 KS) - potrošnja goriva, l/100 km (WLTP): kombinirana 8,1 - 8,3; emisije CO₂, g/km: kombinirane 182 - 186.

(2) Golf R (235 kW / 320 KS) - potrošnja goriva, l/100 km (WLTP): kombinirana 7,8 - 8,2; emisije CO₂, g/km: kombinirane 178 - 185.

(3) Golf IVR32/Golf5R32/Golf6R/Golf7R/-Ovi modeli više nisu dostupni u prodaji.

 

Ups!
Čini se da vaš preglednik nije ažuriran. Možda naša web stranica ne radi optimalno. Većina preglednika (ali ne i MS Internet Explorer 11 i stariji) i dalje radi dobro.

Preporučujemo vam da ažurirate svoj web preglednik!
Najnovija inačica može osigurati dobro iskustvo bilo gdje na Internetu.

Hvala vam na posjeti i dobro se zabavite.
Vaš Volkswagen tim
24px/configurator private vehicles Created with Sketch.
24px/interior (not final) Created with Sketch.