Izbornik
Zatvoriti izbornik
Zatvoriti

11.3.2022 Bulli za potpuno električnu budućnost

Svjetska premijera novog modela ID. Buzz

  • Dizajn: ID. model prenosi znanje i iskustvo stečeno tijekom sedam desetljeća na modelu Bulli u doba softvera i digitalizacije

  • Softver: najnovija verzija uvodi najmodernije sustave potpora u seriju modela kao što su "Travel Assist sa zbirnim podacima" i automatizirano parkiranje

  • Punjenje: model ID. Buzz može se vrlo jednostavno puniti na putu s čak 170 kW pomoću tehnologije "Plug & Charge"

  • Spremnik energije: dvosmjerno punjenje (vehicle-to-home odnosno "od vozila do kuće") omogućuje modelu ID. Buzz integraciju kućnog sustava energije

  • Ponuda prostora: model ID. Buzz nudi dovoljno prostora za pet osoba i 1121 litru prtljage, dok u izvedbi Cargo ima dovoljno prostora za dvije euro palete

  • Uvođenje modela na tržište: u jesen 2022. godine

Volkswagen osobna vozila i Volkswagen Gospodarska vozila predstavile su u Hamburgu novi ID. Buzz i ID. Buzz Cargo1 u sklopu svjetske premijere. S prvom europskom serijom minibusa i transportera na isključivo električni pogon marka Volkswagen pruža još jedan odgovor kada je u pitanju održiva mobilnost bez emisija CO2. Model ID. Buzz dolazi s najnovijim ID. softverom te uz najmodernije sustave i funkcije postavlja nove standarde u svom segmentu u pogledu sigurnosti, udobnosti i punjenja.

 

 

Ralf Brandstätter, predsjednik uprave društva Volkswagen osobna vozila: "Model ID. Buzz prava je ikona doba električne energije. Automobil kakav samo Volkswagen može napraviti. U 1950-ima Volkswagen Bulli bio je simbol novog osjećaja automobilske slobode, neovisnosti i velikih emocija. Model ID. Buzz preuzima taj stil života i prenosi ga u naše vrijeme: bez emisija, održivo, potpuno umreženo i već sada spremno za sljedeće veliko poglavlje - autonomnu vožnju. S ovim automobilom prvi put objedinjujemo ključne teme naše strategije ACCELERATE u jednom proizvodu."

Carsten Intra, predsjednik uprave marke Volkswagen Gospodarska vozila, dodaje: "Obje verzije modela ID. Buzz revolucionarne su u pogledu njihove održivosti. Proizvode se i isporučuju neutralno u pogledu bilance CO2. Osim toga, za njihovu se proizvodnju koristi reciklirana plastika, dok je unutrašnjost u potpunosti izrađena bez životinjske kože." Također dodaje: "Model ID. Buzz će se koristiti i u budućim konceptima autonomne mobilnosti kao što je ride pooling - e-shuttle usluga sestrinske firme MOIA koja se može rezervirati putem aplikacije. Dakle, električni Bulli također je dio budućnosti gradskog prometa."

Poput svih modela iz ID. obitelji marke Volkswagen osobna vozila, model ID. Buzz proizvođača Volkswagen Gospodarska vozila koji je proizveden u Hannoveru također se u tehnološkom pogledu temelji na modularnoj električnoj platformi (MEB) koncerna. Prva svjetska skalabilna tj. prilagodljiva platforma namijenjena serijskoj proizvodnji za potpuno električne automobile pruža osnovu za najrazličitije modele i segmente na razini više marki. Njezina arhitektura omogućuje evolucijski razvoj softvera i tehnologije, što ne donosi prednosti samo novim modelima kao što je ID. Buzz već i modelima koji su već isporučeni putem "over the air" odnosno wireless ažuriranja.

ID. softver najnovije generacije s novim funkcijama potpora i punjenja

Sustavi potpora nove serije modela usavršavaju udobnost i sigurnost. Tako su ID. Buzz i ID. Buzz Cargo serijski opremljeni lokalnim sustavom upozorenja "Car2X", koji koristi signale drugih vozila i prometne infrastrukture za prepoznavanje opasnosti u stvarnom vremenu. Također u sklopu serijske opreme: potpora kočenja u nuždi "Front Assist" te u minibusu potpora zadržavanja vozila na voznom traku "Lane Assist". S novim se softverom u ID. obitelj modela također uvode nove funkcije potpora: opcijski je dostupan "Travel Assist sa zbirnim podacima" koji omogućuje djelomično automatiziranu vožnju u cjelokupnom rasponu brzine te prvi put potpomognutu promjenu voznog traka na autoputu. Također novo: "funkcija memorije" za automatizirano parkiranje na prethodno pohranjenoj dionici.

 

 

Snaga punjenja od čak 170 kW, Plug & Charge i dvosmjerno punjenje

Modeli ID. Buzz i ID. Buzz Cargo uvode se diljem Europe s baterijom od 77 kWh (bruto sadržaj energije: 82 kWh). Ona opskrbljuje električni motor snage 150 kW strujom, koji - kao i bokser-motor u modelu T1 - pokreće stražnju osovinu. Baterija integrirana u krajnjem donjem položaju u "sendvič" podnici i lagani električni pogon rezultiraju dobrom raspodjelom težine i niskim težištem vozila. Oba čimbenika optimiziraju upravljanje i agilnost. Litij-ionska baterija puni se na wallbox punjačima i javnim mjestima za punjenje s izmjeničnom strujom (AC) od 11 kW. Snaga punjenja se povećava na čak 170 kW preko CCS utikača na DC stanici za brzo punjenje (istosmjerna struja); tako se baterija puni s 5 na 80 % za oko 30 minuta. Primjenom najnovijeg ID. softvera, serija modela će ubuduće nuditi i funkciju "Plug & Charge". Pritom se ID. Buzz autorizira putem utikača za punjenje na kompatibilnim DC stanicama za brzo punjenje sa standardom ISO 15118, razmjenjujući tako sve potrebne podatke s mjestom za punjenje, čime se povećava razina udobnosti. Dvosmjerno punjenje omogućuje modelu ID. Buzz da energiju iz baterije koja nije potrebna pohrani u kućnu mrežu (vehicle-to-home odnosno "od vozila do kuće"). Prijenos struje i komunikacija odvijaju se putem posebnog dvosmjernog DC wallbox punjača.

Legendaran dizajn: model ID. Buzz novo je lice održive mobilnosti

Vizualni okvir oko revolucionarnih tehnologija čini jedinstven dizajn modela ID. Buzz. "Model T1 - ikona 1950-ih godina - omogućio je ljudima mobilnost i slobodu. S modelom ID. Buzz prenosimo taj DNK modela T1 u današnje vrijeme, a time i u doba električne mobilnosti", ističe Jozef Kabaň, voditelj dizajna marke Volkswagen. "Model ID. Buzz vraća mnoštvo simpatija i bliskosti s ljudima na cestu", nastavlja glavni dizajner. Upravo proporcije čine model ID. Buzz tako jedinstvenim. Kabaň naglašava poveznicu s klasikom: "U modelu T1 sjedim takoreći na prednjoj osovini - nema prednjeg prevjesa. Uz svu sigurnosnu relevantnost i tehnologiju, ID. Buzz također ima izuzetno kratke prevjese." Dizajner rezimira: "Model ID. Buzz je bezvremenski, održiv i pritom iznimno funkcionalan - to ga čini jedinstvenim." Osim toga, legendaran prednji dio vozila s poklopcem u obliku slova V između karizmatičnih LED glavnih svjetala oduvijek je bio tipičan za seriju modela. To se također odnosi na opcijsko lakiranje u dvije boje.

 

 

Ugodno dizajnirana, prostrana unutrašnjost za život u pokretu

Vozači i putnici modela ID. Buzz doživljavaju novi osjećaj specifičan za model Bulli u prostrano dizajniranoj unutrašnjosti. Tipično Bulli: izgled je vrlo jasan, koncept dobro osmišljen, a iskorištenost prostora optimalna. Pet osoba ima dovoljno mjesta za putovanje i svoju prtljagu (zapremina od 1121 litre) u ugodnom ambijentu minibus verzije koji podsjeća na lounge. Ako se drugi red sjedala preklopi, volumen utovara povećava se na čak 2205 litara. Ovisno o vašem izboru, ID. Buzz Cargo karakteriziraju dva ili tri mjesta za sjedenje sprijeda i fiksna pregradna stijenka prema teretnom prostoru veličine 3,9 m3. Transporter s nultom stopom emisije ima dovoljno prostora za dvije poprečno utovarene euro palete.

Dugi međuosovinski razmak, kompaktna karoserija, maksimalno iskorištena prometna površina
Modele ID. Buzz i ID. Buzz Cargo karakterizira dugi međuosovinski razmak od 2988 mm, što otprilike odgovara vrijednosti aktualnog modela T6.1. Dužina obiju verzija iznosi 4712 mm. Zahvaljujući međuosovinskom razmaku koji je vrlo velik u odnosu na ukupnu dužinu prometna je površina optimalno iskorištena. Obje verzije modela ID. Buzz, uključujući krovnu antenu, imaju visinu između 1937 mm i 1938 mm, ovisno o opremi. Sa širinom od 1985 mm, novi je model širi za 81 mm od modela T6.1. Međutim, promjer zaokreta od 11,1 metra neuobičajeno je mali.

Prvi minibus s cw-vrijednošću osobnog vozila

Već kod modela T1, prvog Bullija, dizajn je pratio funkciju. Glavno načelo automobilske konstrukcije u kojem oblik prati funkciju (eng. form follows function) također se odnosi na dizajn modela ID. Buzz. Oblici jasni poput ikone ovdje su popraćeni izvrsnom aerodinamikom: model ID. Buzz postiže cw- vrijednost od 0,285, a model ID. Buzz Cargo cw-vrijednost od 0,29. Time se smanjuje potrošnja energije i povećava doseg.

Proizvedeno u Njemačkoj

Seriju modela ID. Buzz proizvođač Volkswagen Gospodarska vozila proizvodi u matičnoj tvornici u Hannoveru. Većina modula električnog pogona koji se tamo isporučuju također će se proizvoditi u Njemačkoj prema najvišim standardima kvalitete - u ovom slučaju za to će biti zaduženo neovisno poslovno područje koncerna Volkswagen Group Components. Od 2022. godine tvornica u Hannoveru pripada skupini visokotehnoloških lokacija za proizvodnju potpuno električnih vozila u koncernu. Proizvođač Volkswagen Gospodarska vozila također je započeo proces transformacije kako bi u budućnosti mogao ponuditi više elektrificiranih modela. U Hannoveru, gdje se nekada proizvodila serija modela Bulli, danas se paralelno proizvode tri modela Bullija, od kojih su dva elektrificirana. Modeli ID. Buzz i ID. Buzz Cargo silaze s proizvodne trake kao vozila s nultom stopom emisije - oni potvrđuju odluku o mobilnosti, kojom njihovi vlasnici mogu odgovoriti na klimatske izazove našeg vremena.

1 ID. Buzz/ID. Buzz Cargo - vozila predstavljaju studiju korak do serije i još nisu u prodaji.

Ups!
Čini se da vaš preglednik nije ažuriran. Možda naša web stranica ne radi optimalno. Većina preglednika (ali ne i MS Internet Explorer 11 i stariji) i dalje radi dobro.

Preporučujemo vam da ažurirate svoj web preglednik!
Najnovija inačica može osigurati dobro iskustvo bilo gdje na Internetu.

Hvala vam na posjeti i dobro se zabavite.
Vaš Volkswagen tim
24px/configurator private vehicles Created with Sketch.
24px/interior (not final) Created with Sketch.