Izbornik
Zatvoriti izbornik
Zatvoriti

4.3.2022 Najbolje ocjene na Euro NCAP testu: pet zvjezdica za modele ID.5, Polo i Taigo

  • Uvjerljive razine sigurnosti u svim testiranim kriterijima

  • Središnji zračni jastuk za prednja mjesta za sjedenje u sklopu serijske opreme testiranih modela

  • Rezultati naglašavaju Volkswagenove visoke sigurnosne zahtjeve

Hat trick na prestižnom testu sigurnosti Euro NCAP (eng. European New Car Assessment Programme - Europski program za ocjenu sigurnosti novih automobila): svaki od novih Volkswagen modela ID.5, Polo i Taigo dobio je najbolju moguću ocjenu od ukupno pet zvjezdica. Ispitivačice i ispitivači ocijenili su da su SUV coupé s potpuno električnim pogonom i dva nova mala automobila s motorima na izgaranje izvrsni u sva četiri ispitana kriterija - u pogledu zaštite odraslih putnika, djece i nezaštićenih sudionica i sudionika u prometu te u odnosu na serijske sustave potpora. 

 

Tri Volkswagenova modela postigla su vrlo dobre rezultate u kategoriji "Sustav zaštite odraslih putnika". Ovdje je potpuno električni ID.5 osvojio 93 posto mogućih bodova, dok su Polo i Taigo osvojili čak 94 posto bodova. Ocjena se, između ostalog, temelji na testovima frontalnog i bočnog sudara te testovima trzajne ozljede vrata. Izvanredan rezultat za model ID.5 utvrđen je na temelju crash-testova i ocjene mjera za najbrže moguće spašavanje. Dodatnu važnu karakteristiku sigurnosti predstavlja središnji zračni jastuk za prednja mjesta za sjedenje, koji je prisutan u sva tri testirana Volkswagenova modela. U slučaju bočnih sudara, on može pridonijeti sprečavanju ili barem smanjenju mogućeg kontakta glavom između putnika u prvom redu sjedala.

 

U području zaštite djece model ID.5 postigao je rezultat od 89 posto. Ova se ocjena temelji na trima važnim aspektima: osim zaštite koju pružaju sustavi zaštite za djecu u slučaju frontalnog ili bočnog sudara, u fokusu su također mogućnosti sigurnog pričvršćenja dječjih sjedalica različitih veličina i oprema koju vozilo nudi za prijevoz djece. Polo (80 posto) i Taigo (84 posto) također su postigli vrlo dobre rezultate po ovom kriteriju.

U području sustava potpora posebno je impresionirao model ID.5 s 85 posto mogućih bodova. Taigo i Polo su u ovoj kategoriji ostvarili rezultat od 70 posto. Svi ovi modeli serijski su opremljeni, između ostalog, sustavom prepoznavanja umora, potporom kočenja u nuždi "Front Assist" sa City funkcijom kočenja u nuždi i sustavom prepoznavanja pješaka te potporom zadržavanja vozila na voznom traku "Lane Assist". Kod modela ID.5 u ovoj su kategoriji također uzeta u obzir i pozitivno ocijenjena vizualna i zvučna upozorenja na nevezani pojas (u prvom redu sjedala) i sustav za prepoznavanje zauzetosti sjedala (u drugom redu sjedala).

 

Osim zaštite putnika u vozilima, Euro NCAP također ispituje koliko dobro sustavi automatskog kočenja u nuždi mogu zaštititi nezaštićene sudionike u prometu (pješakinje i pješake te biciklistice i bicikliste) u slučaju prijetećeg sudara. Prema Euro NCAP-u, sustav "Front Assist", koji dolazi u sklopu serijske opreme u modelima ID.5, Taigo i Polo, može dobro prepoznati ove sudionike u prometu. Sustav nadzora okoline registrira kritične razmake pomoću radarskih senzora i kamere te pomaže u skraćivanju puta zaustavljanja. U opasnim situacijama sustav upozorava osobu za upravljačem vizualno, akustično te pomoću kočionog trzaja i automatskog kočenja. Kada je riječ o zaštiti pješakinja i pješaka te biciklistica i biciklista, model ID.5 postigao je rezultat od 76 posto, a odmah iza njega slijede Taigo (71 posto) i Polo (70 posto).

Pet zvjezdica u sklopu serijske opreme: novi trio u dobrom društvu

S pojedinačnom ocjenom od pet zvjezdica za modele ID.5, Polo i Taigo Volkswagen naglašava svoj zahtjev u pogledu najviše razine sigurnosti te nastavlja nizati svoje uspjehe: posljednji je put model ID.4 postigao najvišu ocjenu na Euro NCAP testu u travnju 2021. godine, a kompaktni ID.3 u listopadu 2020. godine. Najbolje ocjene u 2019. godini dobili su modeli Golf i T-Cross.

Od 1997. godine program za ocjenu Euro NCAP služi kao strogo mjerilo za razinu sigurnosti novih modela vozila u Europi. On kupcima automobila pruža pravovremene informacije o sigurnosti popularnih novih modela. Posljednjih su godina postupci testiranja i zahtjevi za serijske sustave potpora i pasivnu sigurnost postali stroži. Detalji o odgovarajućim testovima javno su dostupni na stranici www.euroncap.com.

Ups!
Čini se da vaš preglednik nije ažuriran. Možda naša web stranica ne radi optimalno. Većina preglednika (ali ne i MS Internet Explorer 11 i stariji) i dalje radi dobro.

Preporučujemo vam da ažurirate svoj web preglednik!
Najnovija inačica može osigurati dobro iskustvo bilo gdje na Internetu.

Hvala vam na posjeti i dobro se zabavite.
Vaš Volkswagen tim
24px/configurator private vehicles Created with Sketch.
24px/interior (not final) Created with Sketch.