Izbornik
Zatvoriti izbornik
Zatvoriti

3.11.2021 Uspješna obitelj ID. vozila nastavlja rasti: novi ID.5 prvi je E-SUV-coupé marke Volkswagen

 

  • Volkswagen novim vrhunskim modelom obitelji ID. vozila ubrzava svoju električnu ofenzivu u okviru strategije marke ACCELERATE

  • Novi ID.5¹ i sportski ID.5 GTX² oduševljavaju ekspresivnim dizajnom, prikladnošću za vožnju dugim dionicama i najnovijom generacijom softvera

  • Obuhvatna digitalizacija i wireless "Over-the-Air" update označavaju sljedeću prekretnicu za marku Volkswagen na putu da postane pružateljem usluga mobilnosti koji je usmjeren na softver

  • Održiva e-mobilnost: novi ID.5 proizvodit će se, baš kao i modeli ID.3 i ID.4, u tvornici u Zwickauu te će se kupcima isporučivati neutralni u pogledu bilance CO₂

Wolfsburg - On the "Way to ZERO": uz najnoviji model ID.5 marka Volkswagen proširuje svoju uspješnu obitelj ID. vozila. Poduzeće time ubrzava elektrifikaciju svoje flote novih vozila te usto prodire u novi tržišni segment. Elegantni i izražajni E-SUV-coupé raspolaže novom značajkom ID.Software 3.0 te, između ostalog, poboljšanom snagom punjenja i rukovanjem govornim naredbama. Upotrebom zbirnih podataka i sustava potpora za vozača najnovije generacije marka Volkswagen k tomu čini sljedeći korak u smjeru automatizirane vožnje.

 

 

"Model ID.5 električan je, sportski i elegantan. Naš vrhunski SUV-coupé s potpuno električnim pogonom predstavlja dodatnu prekretnicu u okviru naše strategije ACCELERATE", rekao je Ralf Brandstätter, generalni direktor marke. "On nudi zabavu tijekom vožnje bez lokalnih emisija CO2 prikladnu za vrlo zahtjevnu skupinu kupaca. Pomoću njega uspjet će nam prodor u sasvim novi tržišni segment."

Elegantan i dinamičan dizajn, izvrsna aerodinamika, dosezi prikladni za svakodnevicu. Novi ID.5 i sportski ID.5 GTX s dvostrukim motorom za pogon na sve kotače novi su vrhunski modeli prikladni za vožnju dugim dionicama iz obitelji ID. vozila. Prvi E-SUV-coupé marke Volkswagen temelji se, baš poput svih modela obitelji ID. vozila, na modularnoj poprečnoj platformi električnog pogona (MEB) marke Volkswagen.

"Model ID.5 oličenje je karoserijskog stila budućnosti: aerodinamičan je, izražajan, pun sportskog karaktera te, zahvaljujući platformi MEB, ima kratke prevjese", rekao je Jozef Kabaň, rukovoditelj odjela za dizajn marke Volkswagen. "Tako nam je uspjelo osigurati veliku unutrašnjost unatoč dinamičnoj liniji krova. To u tomu obliku do sada nije bilo moguće."

Nova softverska generacija 3.0 omogućava provedbu updatea i preuzimanje dodatnih funkcija "Over-the-Air", odnosno wireless. Tako će ID.5 dugo vremena moći raspolagati svim potrebnim aktualiziranjima. Inovativni sustavi potpora, kao što je Travel Assist sa zbirnim podacima, omogućavaju još opušteniji i prediktivniji doživljaj vožnje. Novi opcijski sustav Park Assist Plus s memorijskom funkcijom po želji će provoditi personalizirane postupke ulaska u parkirno mjesto.

 

 

Ovaj E-SUV-coupé marke Volkswagen, koji je dugačak 4599mm (ID.5 GTX: 4582 mm), bit će uveden na tržište tijekom 2022. godine s tri verzije motora. Kod modela ID.5 elektromotor u stražnjem dijelu vozila nadležan je za pogon. U modelu ID.5 GTX po jedan e-motor na prednjoj i stražnjoj osovini tvore dvostruki motor za pogon na sve kotače.

"Elektronički menadžer dinamike vožnje revolucionaran je izum marke Volkswagen", rekao je Thomas Ulbrich, rukovoditelj sektora za tehnički razvoj marke. "Umrežili smo ga s drugim važnim sustavima regulacije, a u modelu ID.5 GTX on također radi s regulacijom pogona na sve kotače. Time će sportska zabava tijekom vožnje, trakcija i sigurnost u vožnji biti na jednoj sasvim novoj, vrhunskoj razini."

Sve varijante motora modela ID.5 koriste se velikom baterijom prikladnom za vožnje dugim dionicama. Niske vrijednosti koeficijenta zračnog otpora od 0,26 odnosno 0,27 (ID.5 GTX) povoljno se odražavaju na potrošnju i doseg. Tomu doprinosi i integrirani spojler u aerodinamički oblikovanom stražnjem poklopcu sa širokim otvaranjem. Kako bi se osiguralo optimalno strujanje zraka, električne rešetke za zrak u prednjem dijelu vozila otvarat će se samo kada je to potrebno.

Novi E-SUV-coupé marke Volkswagen iz svake se perspektive doima samostalno i jedinstveno. Karakteristična LED tehnologija sa svjetlosnim trakama u prednjem (opcijski) i stražnjem dijelu vozila pobrinut će se da se ID.5 može jednoznačno prepoznati kao član obitelji ID. vozila. Između ostalog, diferencirani branik, lakirane obloge na vratima i nova linija krova osigurat će da se E-SUV-coupé razlikuje od globalno uspješnog modela ID.4. Markantan dizajn coupéa vrlo je dobro prepoznatljiv. ID.5 GTX imat će još dinamičniji nastup zahvaljujući većem otvoru za zrak i serijskim IQ.Light matrix LED glavnim svjetlima s inteligentnim dugim svjetlima i 3D LED stražnjim svjetlima. Njegov menadžer dinamike vožnje umrežava sustave regulacije pogona i voznog postroja. Za što bolju dinamiku vožnje po želji će se pobrinuti adaptivni vozni postroj DCC. U stupnju za vožnju D modeli ID.5 i ID.5 GTX jedrit će, dok će se u modusu B rekuperirati.

Novi stil karoserije i koncept prostora nalik loungeu naglašavaju moć za stvaranje inovacija marke Volkswagen i njezine obitelji ID. vozila. Unatoč obliku koji uvelike podsjeća na coupé, ID.5 u stražnjem dijelu vozila ima svega 12 mm manju unutrašnju visinu vozila od one u modelu Volkswagen ID.4. Dugački međuosovinski razmak od 2766 mm omogućava prostorne uvjete u unutrašnjosti koji se inače mogu pronaći samo u SUV vozilima iz viših segmenata vozila. Kapacitet prtljažnika iznosi do 549 litara. Materijali i obrada nalaze se na vrhunskoj razini. Materijali presvlaka razlikuju se ovisno o varijanti unutrašnjosti. Perforirani logotipi obitelji ID. vozila u gornjem području naslona za leđa karakteriziraju opcijska premium sportska sjedala.

Najsuvremeniji digitalni cockpit pruža novi koncept rukovanja. Vozačev zaslon i visokorazlučivi multimedijski sustav oduševljavaju svojim briljantnim prikazima. Dodatne informacije novi će, opcijski Head-up zaslon s proširenom stvarnošću projicirati izravno u vozačevo vidno polje. Nova značajka ID. Software 3.0 poboljšava, između ostalog, prirodno upravljanje govornim naredbama ("Pozdrav, ID.", odnosno "Hallo ID." na njemačkom jeziku). Ona sada posjeduje sposobnost učenja te omogućava online pristup informacijama iz oblaka. Za rasvjetu će se po želji pobrinuti ambijentalno osvjetljenje uz do 30 boja. We Connect usluge isporučivat će vozačima online prometne informacije u stvarnom vremenu, online aktualiziranje karti, informacije o stanicama za punjenje, web-radio i još puno toga.

Uz Car2X komunikaciju Volkswagen podiže sigurnost na jednu sasvim novu razinu. Podaci iz kompatibilnih vozila flote marke Volkswagen i signali infrastrukture u okruženju do 800 metara mogu se lokalno obraditi u djelićima sekundi te upozoriti na opasna mjesta, sudare na cesti i prometne zastoje. ID. Light u cockpitu vizualno podržava upozorenja.

 

 

Modelima ID.5 i ID.5 GTX marka Volkswagen prodire u novi tržišni segment i time u okviru strategije ACCELERATE ubrzava svoju električnu ofenzivu u svim klasama vozila. Do 2030. godine potpuno električna vozila morala bi biti zaslužna za najmanje 70 % prodaje marke Volkswagen u Europi, što predstavlja vrijednost koja znatno premašuje broj od milijun vozila. U Sjevernoj Americi i Kini udio električnih automobila morao bi iznositi najmanje 50 %. Kako bi se ti ciljevi mogli postići, marka Volkswagen godišnje uvodi najmanje jedno e-vozilo na tržište. Već bi se 2030. godine emisije CO2 po vozilu trebale smanjiti do 40 %. Poduzeće na svojem putu "Way to ZERO" želi najkasnije 2050. godine imati klimatski neutralnu bilancu.

Novi ID.5 i sportska vrhunska verzija ID.5 GTX s dvostrukim motorom za pogon na sve kotače proizvode se u tvornici marke Volkswagen u Zwickauu te se kupcima isporučuju neutralni u pogledu bilance CO2. Kada se pune 100-% strujom dobivenom iz obnovljivih izvora energije, oni već danas mogu voziti uz gotovo klimatski neutralnu bilancu. Volkswagen uslugom We Charge nudi najbrže rastući ekosustav za komforno, umreženo i održivo punjenje. On diljem Europe već sada obuhvaća oko 250 000 mjesta za punjenje. Putem serijskog kabela Mode 3 ovaj E-SUV-coupé i na putu se može puniti izmjeničnom strujom (AC) snage do 11 kW. Na stanici za brzo punjenje snaga punjenja serijski može iznositi do 135 kW.

1) ID.5 / Vozilo još nije u prodaji.
2) ID.5 GTX / Vozilo još nije u prodaji.

Ups!
Čini se da vaš preglednik nije ažuriran. Možda naša web stranica ne radi optimalno. Većina preglednika (ali ne i MS Internet Explorer 11 i stariji) i dalje radi dobro.

Preporučujemo vam da ažurirate svoj web preglednik!
Najnovija inačica može osigurati dobro iskustvo bilo gdje na Internetu.

Hvala vam na posjeti i dobro se zabavite.
Vaš Volkswagen tim
24px/configurator private vehicles Created with Sketch.
24px/interior (not final) Created with Sketch.