Izbornik
Zatvoriti izbornik
Zatvoriti

29.7.2021 Novi Taigo: digitalni, umrežen, kompaktan

Prvi SUV coupé marke Volkswagen

 

 • Prvi SUV coupé marke Volkswagen na tržište se uvodi u segmentu malih automobila: novi sportski crossover stil karoserije sa siluetom nalik coupéu

 • Suvremen dizajn: izražajan oblik karoserije s fokusom na stilu, individualnosti i emocijama

 • Model za životni stil u segmentu masovne proizvodnje vozila: treći MQB model u takozvanom "segmentu A0" nakon modela Volkswagen Polo i T-Cross

 • Potpuno digitalni i uvijek online: "Digital Cockpit" i online infotainment sustavi najnovije generacije (MIB3)

 • Djelomično automatizirana vožnja: "IQ.DRIVE Travel Assist" po želji pruža podršku tijekom kočenja, upravljanja i ubrzanja

 • Ekstravagantni elementi dizajna: veliki panoramski podizni i pomični krov, projekcijsko svjetlo u vanjskim zrcalima te sportski "R-Line" s opcijskim dizajn paketom "Black Style"

 • Značajke iz viših klasa vozila: "IQ.LIGHT Matrix LED glavna svjetla" s LED svjetlosnom trakom u rešetki hladnjaka i svjetlosnom trakom na stražnjem dijelu vozila

 • Inovativni elementi za rukovanje: moderna dodirna polja i kliznici kao upravljački elementi opcijskog uređaja Climatronic Touch

 • Individualne istaknute značajke dizajna: krov lakiran u crnoj boji ("Roof Pack") i ekskluzivni interijer dizajn paket "Visual Green"

 • Visok stupanj praktičnosti za svakodnevicu: velik kapacitet prtljažnika, iznimna unutrašnja visina u stražnjem dijelu vozila i opcijski dostupna kuka za vuču

 • Digitalni komfor: bežično punjenje i App-Connect Wireless, sustav KESSY i dodirni zasloni veličine do 9,2''

 • Održivi TSI pogoni: učinkoviti 1,0-litreni i 1,5-litreni benzinski motori kao ekonomičan pogon s niskim stupnjem emisija štetnih tvari

 

Zagreb, srpanj 2021. godine. Pod svjetla pozornice stupa prelijep, novi oblik karoserije: marka Volkswagen donosi novi stil te popriličnu količinu emocija i individualnosti u takozvani "segment A0". Novim modelom Taigo marka Volkswagen čini svoj prvi SUV coupé dostupnim u ovoj cjenovno prihvatljivoj klasi vozila. On oduševljava crossover stilom karoserije, povišenim položajem sjedenja, neograničenom praktičnošću za svakodnevicu te potpuno novim životnim stilom u ovom segmentu masovne proizvodnje vozila te iznimno kvalitetnim karakteristikama opreme. Stražnji dio modela Taigo s pet sjedala izveden je poput coupéa ukoso prema natrag, a da se time nipošto ne smanjuje unutrašnja visina u stražnjem dijelu vozila. Time marka Volkswagen proširuje već postojeću ponudu kompaktnih modela Polo i T-Cross, koji se temelje na modularnoj poprečnoj platformi (MQB) i odlikuju pogonom na prednje kotače, trećom karoserijskom varijantom, a ona je do sada bila gotovo isključivo rezervirana za više cjenovne kategorije vozila. Fokus modela Taigo počiva na dizajnu, individualnosti i emocijama. Serijski je opremljen LED glavnim svjetlima, potpuno digitalnim cockpitom i infotainment sustavima najnovije generacije (MIB3), zbog čega gotovo 4,26 metara dugački SUV coupé postavlja nova tehnološka mjerila u svojoj klasi vozila.

 

 

Dizajn: jedinstven i snažan. Dizajn ovog modela potpisuje Marco Pavone, voditelj odjela za vanjski dizajn vozila marke Volkswagen. On je u suradnji sa svojim bratom blizancem Joséom Carlosom Pavoneom, voditeljem odjela za dizajn marke Volkswagen za Južnu Ameriku, već ostvario cijeli niz projekata za marku. Marco i José Carlos Pavone još su tijekom školovanja donijeli odluku da žele raditi u dizajnerskom timu marke Volkswagen. Svojim su prijavama za radna mjesta svojedobno priložili prve nacrte dizajna za buduće automobile. Braća danas, gotovo 35 godina kasnije, redovito razmjenjuju ideje o najnovijim napretcima u području dizajna marke.

Dizajn europske verzije modela Taigo odlikuje se markantnim proporcijama. Prvenstveno je upadljiva silueta nalik coupéu sa C stupom koji je snažno nagnut prema naprijed. Taj dizajnerski element crpi nadahnuće iz SUV coupéa iz viših klasa vozila, a time Taigo postaje jedinstven u svojem segmentu. Bočni dizajn vozila k tomu se odlikuje vrlo preciznim i oštrim linijama koje u kombinaciji s velikim kotačima i uzdignutim dijelovima kućišta kotača u kontrastnim bojama dodatno naglašavaju crossover karakter modela Taigo. Prevjes na stražnjem dijelu vozila namjerno je produžen kako bi se dodatno istaknula funkcionalnost vozila.

Sportski karakter, životni stil, urbani šarm, no svejedno vrhunska robusnost - karizmatični Taigo svojim će jedinstvenim oblikom pobuđivati emocije već na prvi pogled. Prvenstveno će mladi kupci i oni s mladenačkim duhom, koji obraćaju pozornost na trendove i dizajn, biti ciljna skupina za ovaj novi SUV coupé marke Volkswagen, baš kao i kupci koji svoje slobodno vrijeme vole ispunjavati raznim aktivnostima. Kapacitet prtljažnika iznosi impresivnih 438 litara. Time novi Taigo s uspravnim leđnim naslonima svih sjedala i unatoč silueti nalik coupéu nudi gotovo jednaku količinu prostora za pohranu poput kompaktnog SUV vozila T- Cross s pomičnom stražnjom klupom (385 do 455 litara). Dizajn prednjeg i stražnjeg dijela vozila izveden je iznimno samostalno unutar modelske obitelji A0. Svi vanjski elementi osvjetljenja, od glavnih svjetala sve do stražnjih svjetala, serijski su izvedeni u LED tehnologiji.

Novim se dizajnom svjetala postiže markantna i impresivna signatura za dnevno i noćno osvjetljenje. Model Taigo od linije opreme Style naviše serijski raspolaže novim "IQ.Light Matrix LED glavnim svjetlima" i osvijetljenom poprečnom kopčom na rešetki hladnjaka. Time on predstavlja stilsku poveznicu s obitelji ID. modela marke Volkswagen, baš kao i s vozilima kao što su novi Golf, Arteon, Tiguan Allspace i Polo, a koji opcijski ili ovisno o opremi također mogu raspolagati ovom karakterističnom LED svjetlosnom trakom. Upadljiva i kontinuirana svjetlosna traka na stražnjem dijelu vozila naglašava širinu i karakter modela Taigo.

 

 

Iznutra Taigo serijski oduševljava impresivno izvedenim višenamjenskim kolom upravljača i suvremenim elementima za rukovanje. Infotainment sustavi temelje se na najnovijoj generaciji modularne infotainment platforme (MIB3), uključujući Online-Control-Unit (eSIM) i "App-Connect Wireless" (svaka od ovih značajki dostupna je ovisno o opremi). Opcijski klima-uređaj "Climatronic" svojom se puristički izvedenom dodirnom površinom besprijekorno uklapa u suvremenu predodžbu o zaslonima velikog formata. Jedinica za rukovanje raspolaže dodirnim površinama i kliznicima. Ona se u sličnoj izvedbi nudi i u većim modelima kao što su Tiguan, Passat i Arteon te naglašava visok stupanj kvalitete unutrašnjosti modela Taigo.

Tri linije opreme s individualnom ponudom serijske opreme

"Life", "Style" i "R-Line". Marka Volkswagen nanovo je koncipirala svoje linije opreme za sve serije vozila te ih izvela preglednije nego ikada do sada. Elementi linija opreme koje voli većina kupaca, kao što su LED glavna svjetla i "Digital Cockpit", u modelu Taigo - baš kao što je to slučaj u novom modelu Polo - već su dio serijske opreme. Do mogućih nedoumica pri odabiru pojedinačnih željenih komponenti ubuduće skoro više uopće neće dolaziti zbog nove matrice ponude opreme marke Volkswagen. Zahvaljujući tome ponuda za kupca bit će još preglednija i jednostavnija. Kod novog crossover modela konfigurator za hrvatsko tržište započinje verzijom "Life", a zatim, uz podjelu u obliku slova Y, na varijante "Style" i "R-Line". Sve tri linije opreme oduševljavaju svojim pravedno izračunatim cijenama te se mogu upotpuniti ili individualizirati pomoću atraktivnih paketa opreme ili zasebno dostupne dodatne opreme.

Osam boja i "Roof Pack". Novi Taigo bit će dostupan u osam boja - dvjema uni bojama, pet metalik boja i jednom bojom s bisernim efektom. Sve vanjske boje vozila, uz iznimku "Deep crne", moći će se uz "Roof Pack" opcijski kombinirati s krovom izvedenim u kontrastnoj crnoj boji. Veličina naplataka ovisi o odabranoj liniji opreme te se kreće u rasponu između 16" i 18". Među brojne se opcije između ostalog ubrajaju i veliki panoramski podizni i pomični krov, "Digital Cockpit Pro" s 10,25" zaslonom, presvlake sjedala ArtVelours, rukovanje govornim naredbama, dizajn paket "Black Style" za "R-Line" i sound sustav "beats" snage 300 W sa šest zvučnika. Pojačalo je smješteno u udubljenju za rezervni kotač, čime se ostvaruje ušteda prostora. Time je fleksibilna upotreba prtljažnika i dalje neograničeno moguća.

 

 

Učinkoviti TSI motori povodom uvođenja na tržište

Dva 3-cilindrična i jedan 4-cilindrični motor. Marka Volkswagen na tržište će uvesti model Taigo, koji je u pravilu opremljen pogonom na prednje kotače, s iznimno učinkovitim benzinskim motorima. Njihova snaga iznosi 70 kW (95 KS), 81 kW (110 KS) i 110 kW (150 KS). Također, najveća brzina uz te pogonske varijante iznosi 183 km/h, 191 km/h i 212 km/h. Promjena stupnjeva prijenosa provodi se ovisno o motoru pomoću 5-stupanjskog/6-stupanjskog ručnog mjenjača ili 7-stupanjskog automatiziranog mjenjača s dvije spojke (DSG). Snažni TSI benzinski motori s niskom stopom emisija štetnih tvari svojom konstrukcijom usmjerenom na učinkovitost ostvaruju značajan doprinos transformaciji u smjeru ekološki prihvatljivih vozila.

 

Istaknute značajke modela Taigo 

 • Emotivan model za životni stil u segmentu malih automobila

Svojim jedinstvenim oblikom karoserije koja je izvedena kao SUV coupé, individualnim istaknutim značajkama dizajna (kao što su "Roof Pack", dizajn paket "Black Style", LED svjetlosna traka) te brojnim dekorativnim elementima, bojama i izborom opreme novi Taigo postavlja mjerila kada je riječ o SUV vozilima u segmentu malih automobila. On time upotpunjava trenutačnu ponudu proizvoda marke Volkswagen u segmentu A0 te privlači nove skupine kupaca.

 • Visok stupanj komfora i praktičnosti za svakodnevicu

Uz novi Taigo ulazi se u klasu SUV vozila zahvaljujući njegovom povišenom položaju sjedenja, dobrom pregledu u cockpitu i iznimnoj prostranosti u stražnjem dijelu vozila. Varijabilnost i inteligentna rješenja za svakodnevicu u kombinaciji s velikim kapacitetom prtljažnika pružaju visok stupanj komfora.

 • Potpuno digitalan i "uvijek online"

Novi Taigo isporučuje se s brojnim digitalnim značajkama kao što su bežično punjenje i App-Connect, integracija infotainment sustava MIB3, Digital Cockpit te funkcije na zahtjev i We usluge.

 • Nova i jednostavnija struktura ponude

Novi Taigo dolazi uz novu strukturu ponude te dobiva vlastiti "R-Line" s ponudom opcija i paketa, a svaka od njih gotovo je jedinstvena.

 • Tehnologije iz viših klasa vozila

Zahvaljujući MQB platformi novi Taigo može postavljati mjerila kada je riječ o sigurnosti i komforu tijekom vožnje: "IQ.DRIVE Travel Assist" sa sustavima "Lane Assist" i "pACC", "Front Assist", "Side Assist" i "IQ.LIGHT Matrix LED glavna svjetla" sa sustavom "Dynamic Light Assist" inače se mogu pronaći samo u višim klasama vozila.

 • Početak prodaje u Hrvatskoj

Taigo u Hrvatsku stiže krajem godine s tri linije opreme: "Life", "Style" i "R-Line" te s tri TSI motora (1.0 TSI sa 70 kW/95 KS, 1.0 TSI sa 81 kW/110 KS i 1.5 TSI sa 110 kW/150 KS)

Ups!
Čini se da vaš preglednik nije ažuriran. Možda naša web stranica ne radi optimalno. Većina preglednika (ali ne i MS Internet Explorer 11 i stariji) i dalje radi dobro.

Preporučujemo vam da ažurirate svoj web preglednik!
Najnovija inačica može osigurati dobro iskustvo bilo gdje na Internetu.

Hvala vam na posjeti i dobro se zabavite.
Vaš Volkswagen tim
24px/configurator private vehicles Created with Sketch.
24px/interior (not final) Created with Sketch.