Izbornik
Zatvoriti izbornik
Zatvoriti

30.6.2021 Suvremeni sportaš s najboljom tradicijom

Snaga, tehnologija, sportski karakter – novi Polo GTI nanovo definira mjerila u svojoj klasi.

  • Snaga, tehnologija, sportski karakter - novi Polo GTI (1) nanovo definira mjerila u svojoj klasi

  • Snažan pogon: vrhunski benzinski motor s turbopunjačem i sportski vozni postroj Polo GTI

  • Najbolji model iz obitelji vozila Polo: zahvaljujući značajkama kao što su IQ.Light - matrix LED glavna svjetla u kontrastnim bojama i crvena ukrasna traka u rešetci hladnjaka izdižu se među ostalim modelima Polo

  • Tehnologije iz viših klasa vozila: modularna poprečna platforma (MQB) marke Volkswagen omogućava sustave potpora kao što su IQ.DRIVE Travel Assist, Lane Assist i prediktivni ACC

Marka Volkswagen predstavila je u travnju novu evolucijsku fazu šeste generacije modela Polo. Sada će uslijediti njegova varijanta s najizraženijim sportskim karakterom: novi Polo GTI. Nositelj legendarne kratice označava vrhunac segmenta modelske linije Polo kada je riječ o snazi, tehnologiji i sportskom karakteru. Snažan TSI motor i sportski vozni postroj posebno prilagođen za model Polo GTI pretvorit će ovaj bestseler u području kompaktnih, malih vozila u dinamičnog sportaša s četiri vrata, a za model Polo GTI opcijski će prvi put na raspolaganju biti i djelomično automatizirana vožnja. Brojni sustavi potpora najnovije generacije zajamčit će još viši stupanj komfora i sigurnosti za sve putnike u vozilu.

 

 

U automobilskom svijetu postoje tri slova koja će uskoro već pet desetljeća imati gotovo čaroban prizvuk: GTI. Od prvog modela GTI, koji je na tržište uveden 1976. godine, marka Volkswagen pobrinula se da ova kratica slovi za izvrsnu zabavu tijekom vožnje u vozilima iz kompaktnog segmenta. Kratica GTI krasi modele Polo još od 1998. godine, a on je bio treći model kojemu se ona dodijelila nakon modela Golf i Scirocco.

Najnovija generacija besprijekorno se nadovezuje na bogatu povijest vozila s oznakom GTI te postavlja nova mjerila u segmentu malih, kompaktnih vozila. Tehnička osnova za to osigurana je modularnom poprečnom platformom (MQB) marke Volkswagen. Platforma MQB slovi, neovisno o modelskoj liniji, za tehnološki napredak, iznimnu krutost karoserije te impresivno nisku masu vozila, kao i za vrlo dobra svojstva ponašanja tijekom sudara.

Djelomično automatiziranu vožnju omogućava sustav IQ.DRIVE Travel Assist koji je prvi put dostupan u modelu Polo GTI. Ovaj sustav može od brzine od 0 km/h sve do regulacijske granice sustava Travel Assist (210 km/h) preuzeti kontrolu nad upravljanjem, kočenjem i ubrzanjem novog modela Polo GTI. Sustav IQ.DRIVE Travel Assist pri tome se za uzdužno vođenje koristi dobro poznatim sustavima kao što je automatska regulacija razmaka ACC, dok poprečno vođenje podržava serijski dostupna potpora zadržavanja vozila na voznom traku Lane Assist. Preko tipke za sustav Travel Assist na novo oblikovanom višenamjenskom sportskom kolu upravljača vozač će moći aktivirati ovaj sustav. Vozačeve ruke tijekom upotrebe toga sustava moraju ostati na kolu upravljača. Vozač je uvijek odgovoran za upravljanje vozilom.

Najsuvremeniju povezivost u novom modelu Polo GTI osiguravaju brojni novi infotainment sustavi (MIB3.1 najnovije generacije) koji su online umreženi s najrazličitijim servisima i uslugama. Jedinica za online povezivost ("Online Connectivity Unit", OCU) s integriranom eSIM karticom omogućava upotrebu online usluga značajki We Connect (pripremljena za vremenski neograničenu upotrebu) i We Connect Plus (pripremljena za besplatnu upotrebu tijekom jedne ili tri godine u Europi). Značajke kao što su prirodno upravljanje govornim naredbama, pristup uslugama streaminga i individualiziranje koje se temelji na oblaku uz "Volkswagen ID" proširuju, ovisno o razini opreme, najnoviji sustav MIB3.1. Integracija aplikacija putem značajke "App-Connect Wireless" za Apple CarPlayTM i Android AutoTM sada se može provesti i bežično. Instrumenti i infotainment sustav su, kao što je i inače slučaj u modelu Polo, poredani na jednoj vizualnoj osi, zbog čega ih se može vidjeti i rukovati njima u svim situacijama u vožnji. Sustav "Digital Cockpit Pro" oduševljava svojom impresivnom veličinom - dijagonala ekrana od 10,25" odgovara veličini od 26 centimetara - uz veću gustoću piksela, bolji omjer kontrasta te intenzivnije boje.

 

 

Kombinacija sportskog karaktera te učinkovitosti i umjerene potrošnje

Srž svakog vozila GTI svakako je njegov motor. Novi Polo GTI raspolaže, poput svih svojih prethodnika, pogonom na prednje kotače. Sustav izravnog ubrizgavanja benzina s turbopunjačem omogućava promjenu stupnjeva putem serijski integriranog 7-stupanjskog automatiziranog mjenjača s dvije spojke (DSG). Među istaknute značajke sprijeda poprečno ugrađenog motora s turbopunjačem u novom modelu Polo GTI svakako se ubrajaju dvostruki sustav ubrizgavanja s kombiniranim sustavom izravnog ubrizgavanja i ubrizgavanja preko usisne cijevi, upravljački uređaj motora s četiri jezgrena procesora te elektroničko prebacivanje podizaja ventila na ulaznoj strani. Unatoč iznimnoj snazi, motor oduševljava učinkovitošću i umjerenom potrošnjom. Tomu pridonosi i mala masa praznog vozila novog modela Polo GTI.

A kao što to i priliči punokrvnom vozilu GTI marke Volkswagen, novi Polo GTI također je serijski opremljen sportskim voznim postrojem koji je posebno prilagođen za vozilo. Njime se karoserija spušta 15 mm, a on k tomu jamči sintezu iznimne dinamike vožnje, sigurne neutralnosti i visokog stupnja komfora u vožnji, značajki koje su tipične za vozila GTI.

Novi Polo GTI sada serijski raspolaže novim IQ.LIGHT - matrix LED glavnim svjetlima te osvijetljenom poprečnom trakom na rešetci hladnjaka koja karakteristično dopunjava i spaja svjetla za dnevnu vožnju. Time novi, sportski Polo stilski povezuje ID. modele marke Volkswagen s potpuno električnim pogonom te novu generaciju uspješnih modela kao što su Golf, Arteon i Tiguan, a oni također opcijski ili ovisno o opremi raspolažu tom markantnom LED svjetlosnom trakom tipičnom za nova vozila marke Volkswagen.

Najuočljivija vizualna promjena u stražnjem dijelu vozila novog modela Polo GTI svakako su novo oblikovana LED stražnja svjetla s animiranim stop svjetlom i integriranim dinamičnim pokazivačima smjera koji protočnim kretanjem svjetla pokazuju promjenu smjera vožnje. Novi branici specifični za GTI pobrinut će se da ovaj kompaktni sportaš vizualno ima još suvereniji i širi nastup na cesti. Adaptivni sustav prednjih svjetala (AFS) koji je bočno integriran u njih i kojim se upravlja putem glavnih svjetala nanovo je oblikovan te sada postavlja još impresivniji akcent kada je riječ o dizajnu svjetala. U kombinaciji s IQ.Light - matrix LED glavnim svjetlima osigurat će zaista ravnomjerno osvjetljavanje kolnika i okoline vozila. Karakteristične značajke za modele GTI u markantnom prednjem dijelu vozila i dalje su crveni logotip GTI u rešetci hladnjaka, rešetke otvora za prozračivanje sa saćastom strukturom te okolna, crvena dekorativna traka iznad trake LED svjetala za dnevnu vožnju. Ona se na desnoj i lijevoj strani putem crvenih krilnih elemenata prelijeva u IQ.LIGHT - matrix LED glavna svjetla.

Novi Polo GTI dostupan je u pet boja: Deep crnoj s bisernim efektom, Rauch sivoj metalik, Kings crvenoj metalik, Pure bijeloj uni i Reef plavoj metalik. Posljednje tri vanjske boje po želji se mogu kombinirati s kontrastnim crnim krovom ("Roof Pack"). Serijski su montirani 17" kotači od lakog metala, a Polo GTI opcijski se također može naručiti s montiranim 18" kotačima od lakog metala.

Iznutra dominiraju nijanse crne, crvene i sive boje te boje kroma.

Krovni stupovi i krovna obloga uvijek su izvedeni, što je i tipično za vozila s oznakom GTI, u Titan crnoj boji. Crveni kontrastni šavovi također su neizostavan dio tipičnih značajki za modele GTI. Oni ukrašavaju serijsko višenamjensko sportsko kolo upravljača, oblogu ručice mjenjača i vanjske površine sjedala. Za fascinantne doživljaje zvuka pobrinut će se opcijski sound sustav beats sa snagom od 300 W i šest zvučnika. Pojačalo je radi uštede prostora smješteno ispod varijabilne podnice u prtljažniku. Kapacitet prtljažnika novog modela Polo GTI iznosi 351 litru.

1. Svi navodi o opremi vrijede za njemačko tržište. Homologizirane vrijednosti potrošnje ni emisije CO2 još nisu dostupne. Vozilo još nije u prodaji.

Ups!
Čini se da vaš preglednik nije ažuriran. Možda naša web stranica ne radi optimalno. Većina preglednika (ali ne i MS Internet Explorer 11 i stariji) i dalje radi dobro.

Preporučujemo vam da ažurirate svoj web preglednik!
Najnovija inačica može osigurati dobro iskustvo bilo gdje na Internetu.

Hvala vam na posjeti i dobro se zabavite.
Vaš Volkswagen tim
24px/configurator private vehicles Created with Sketch.
24px/interior (not final) Created with Sketch.