Izbornik
Zatvoriti izbornik
Zatvoriti

24.9.2020 Novi Volkswagen ID.4

Pod svjetlima pozornice: svoju digitalnu svjetsku premijeru slavi ID.4 (1), prvi potpuno električni SUV marke Volkswagen.

 

  • ID.4 ulazi u najveći tržišni segment kompaktnih SUV vozila na svijetu

  • E-motor sa 150 kW (204 KS), doseg orijentiran na potrebe kupaca do

    520 km

  • Snažan dizajn, velika unutrašnjost, revolucionaran koncept rukovanja

ID.4 je prvi potpuno električni SUV-u marke Volkswagen bez lokalnih emisija čija je proizvodnja neutralna u pogledu emisija CO2. Ovaj model ulazi u najveći tržišni segment na svijetu, klasu kompaktnih SUV vozila.

 

"ID.4 emocionalan je svestrani talent koji će oduševiti mnoge kupce svojim učinkovitim električnim pogonom, izuzetnom prostranošću, najmodernijim sustavima potpora i snažnim dizajnom", kaže Ralf Brandstätter, predsjednik uprave marke Volkswagen. "Ovaj će model biti prvi svjetski električni automobil koji će na globalnoj razini uvesti našu MEB platformu razvijenu za električnu mobilnost. Volkswagen tako još jednom dokazuje svoju vodeću ulogu u području inovacije, tehnologije i kvalitete na masovnom tržištu."

SUV modeli vrlo su popularni među sve većim brojem kupaca. U SAD-u i Kini predstavljaju najomiljeniji segment vozila jer nude preglednost, sigurnost i udobnost. Tržišni udjeli ovih modela također dosljedno rastu u Europi i Njemačkoj, a značajan rast prvenstveno bilježe kompaktni modeli. S modelom ID.4 marka Volkswagen prvi put nudi potpuno električni SUV. Ovaj model nudi prostor, fleksibilnost i sve prednosti koje kupci cijene kod SUV vozila.

Model ID.4 svestrani je talent koji nudi istovremeno sportsku i komfornu vožnju bez ikakvih napora. Baterija pohranjuje do 77 kWh energije (neto) i omogućuje doseg do 520 km (WLTP). Smještena je ispod putničkog prostora, čime je osigurano nisko težište. E-motor koji je smješten na stražnjoj osovini razvija snagu od 150 kW (204 KS) - dovoljnu za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 8,5 sekundi i najveću brzinu od 160 km/h. Uz snažnu trakciju stražnjeg pogona i razmak od tla od 21 centimetra električni se SUV dobro snalazi i na laganom terenu. 

 

Dinamičan nastup. Vanjski dizajn modela ID.4 ima atletske proporcije te djeluje vrlo moderno. Njegov jasan i skladan dizajn nadahnut je prirodom te osigurava vrlo dobru aerodinamiku s cw-vrijednošću od 0,28. Glavna su svjetla već u osnovnoj izvedbi gotovo u potpunosti, a stražnja svjetla u potpunosti izrađena od svjetlećih LED dioda.

Interaktivna IQ.Light LED Matrix glavna svjetla u vrhunskoj verziji još su progresivni-ja: vozača pozdravljaju zakretanjem modula leće te emitiraju inteligentno regulirano dugo svjetlo. Tu su i nova 3D LED stražnja svjetla. Njihovo je svjetlo posebno homogeno i svijetli u intenzivnoj crvenoj boji. Veliki kotači dijagonale do 21" ističu karakter ovog modela.

Koncept prostora: dugi međuosovinski razmak, mnoštvo prostora za putnike i prtljagu
Za model ID.4 dužine 4,58 metara upotrijebljena je arhitektura modularne električne platforme (MEB) marke Volkswagen. Ona dijeli prostor za putnike i tehniku na potpuno novi način u korist putnicima. Prostor dostupan u unutrašnjosti na razini je konvencionalnog SUV-a sljedeće više klase modela. Boje i materijali djeluju istovremeno moderno i ugodno. Prtljažnik raspolaže kapacitetom između 543 i 1575 litara, ovisno o položaju naslona stražnjeg sjedala. Program opreme modela ID.4 uključuje električni stražnji poklopac, uzdužne krovne nosače i mehanizam za vuču.

 

Za koncept rukovanja električnog SUV-a nisu potrebne fizičke tipke i prekidači. On se, naime, temelji na dvama zaslonima - jedan od njih s dijagonalom veličine 12" i dodirnom funkcijom - te na prirodnom rukovanju govornim naredbama "Dobar dan ID.". Novi ID.Light - uska svjetlosna traka ispod vjetrobranskog stakla - podržava vozača na intuitivan način. Tu je i opcijski Augmented Reality Head-up zaslon koji spaja neke od prikaza sa stvarnošću - strelice za skretanje u sklopu navigacije projiciraju se, primjerice, vrlo precizno na cesti. Navigacijski sustav Discover Pro donosi online usluge We Connect Start u vozilo. Sustavi potpora IQ.Drive čine vožnju još opuštenijom, što se posebno odnosi na Travel Assist.

We Charge: punjenje kod kuće, na putu i na dugim dionicama

Sa svojim ID. modelima marka Volkswagen lansira cjelovit paket za komforno, umre-ženo i održivo punjenje električnih automobila pod nazivom We Charge. Ovaj paket uvijek nudi pravo rješenje - kod kuće, na putu i na dugim dionicama. Na DC stanici za brzo punjenje model ID.4 može se napuniti istosmjernom strujom za narednih 320 km (prema WLTP-u, sa 125 kW) za oko 30 minuta.

Istovremeno Volkswagen gradi ekosustav održive električne mobilnosti oko ID. modela. Kupci modela ID.4 dobivaju automobil čija je proizvodnja neutralna u pogledu emisija CO2. Ako ga punite strujom proizvedenom na održiv način - kao što je Volkswagenova prirodna struja - vaš će automobil zadržati klimatski neutralan način rada.

 

Strategija marke Volkswagen: budućnost mobilnosti je električna

S obitelji ID. modela, novom samostalnom linijom proizvoda, Volkswagen odnedavno upotpunjuje klasični portfelj proizvoda marke. Nakon kompaktnog modela ID.3 (2), SUV ID.4 drugi je potpuno električni model. S modelom ID.4 Volkswagen će u budućnosti imati svog predstavnika u segmentu kompaktnih SUV modela koji bilježi brzi rast na globalnoj razini. Pritom će model ID.4 postupno postajati svjetski automobil na električni pogon. Naime, električni SUV trebao bi se proizvoditi i prodavati ne samo u Europi, već i u Kini, a kasnije i u SAD-u. Marka Volkswagen uložit će ukupno jedanaest milijardi eura u električnu mobilnost do 2024. godine u sklopu strategije "Transform 2025+".

(1) ID.4 - potrošnja struje (Novi europski ciklus vožnje) u kWh/100 km: kombinirana 16,9 - 16,2; emisije CO2 u g/km: 0; klasa učinkovitosti: A+
(2) ID.3 - potrošnja struje (Novi europski ciklus vožnje) u kWh/100 km: 15,4 - 14,5 (kombinirana); emisije CO2 u g/km: 0; klasa učinkovitosti: A+

Ups!
Čini se da vaš preglednik nije ažuriran. Možda naša web stranica ne radi optimalno. Većina preglednika (ali ne i MS Internet Explorer 11 i stariji) i dalje radi dobro.

Preporučujemo vam da ažurirate svoj web preglednik!
Najnovija inačica može osigurati dobro iskustvo bilo gdje na Internetu.

Hvala vam na posjeti i dobro se zabavite.
Vaš Volkswagen tim
24px/configurator private vehicles Created with Sketch.
24px/interior (not final) Created with Sketch.