Izbornik
Zatvoriti izbornik
Zatvoriti

24.6.2020 Jedna modelska linija, dvije varijante!

Volkswagen predstavlja novi Arteon, a ujedno pokazuje i drugu verziju – novi Arteon Shooting Brake, koji u potpunosti redefinira koncept Varianta.

"Volkswagen ove godine donosi 34 nova modela na cestu. U povijesti marke nikada nije postojala tako sveobuhvatna ofenziva modela", rekao je Ralf Brandstätter, operativni direktor i imenovani glavni izvršni direktor marke Volkswagen osobna vozila. "S modelom Arteon Shooting Brake sada proširujemo svoju ponudu modela u važnom segmentu srednje klase vozila. Svojim dinamičnim dizajnom, visokom razinom funkcionalnosti i najmodernijim tehnologijama ovaj će model postaviti nova mjerila u svojoj klasi.

 

Dotjeran i dinamičan. Arteon je Volkswagenov Gran Turismo od 2017. godine. Volkswagen sada predstavlja temeljiti update modelske linije. Pritom je dizajn novog Arteona i Arteona Shooting Brake ekspresivan i avangardistički. Posebno je upečatljiv dizajn prednjeg dijela vozila s novom kontinuiranom svjetlosnom trakom, markantnim kromiranim prečkama i novim otvorima za zrak koji su smješteni ispod. Rešetka hladnjaka i dugi, široki poklopac motora formalno čine cjelinu te karakteriziraju obje verzije Arteona kao modele, čiji je prednji dio prepoznatljiv u masi - zahvaljujući posebnoj signaturi LED svjetala u prednjem i stražnjem dijelu vozila, čak i noću.  

Dva nova modela - Arteon i Arteon Shooting Brake - odlikuju se atletskim linijama, a međusobno se značajno razlikuju od B stupova prema stražnjem dijelu vozila. Dok linije krova i prozora fastback modela padaju paralelno od B stupova u obliku luka i tako postaju dijelom stražnjeg dijela vozila u obliku coupéa, linije krova i prozora kod modela Shooting Brake produžene su prema stražnjem dijelu vozila, završavajući u novom krovnom spojleru. U gornjem području linija prozora proteže se paralelno s krovom. Međutim, u donjem se području linije uzdižu prema D stupovima. Rezultat toga je uža i upečatljivija površina prozora u stražnjem dijelu vozila. Svi elementi zajedno čine sportski stražnji dio vozila tipičan za Shooting Brake.

Arteon eHybrid. Sva nova tehnička dostignuća primjenjuju se u objema verzijama karoserije. U njih se, prvi put u Arteonu, ubraja plug-in hibridni pogon. Potpuno električni doseg modela toliko je velik da će mnogi vozači Arteona eHybrid1 i Arteona Shooting Brake eHybrid1 prelaziti svoje dnevne dionice bez lokalnih emisija. Oba Arteona, fastback verzija i Shooting Brake, među prvim su modelima koji će biti dostupni u višoj srednjoj klasi s plug-in hibridnim pogonom.

Arteon R - dinamika za višu srednju klasu. Arteon R predstavlja vrhunski model u modelskoj liniji. S njim se Volkswagen nastavlja probijati u područje premium performansi. Ono što je ovdje fascinantno nisu samo čiste performanse već i način na koji vozila pretvaraju svoju snagu u pogon prema naprijed. Nova, progresivna tehnologija - R-Performance Torque Vectoring - pobrinut će se da se pogonska sila preko raspodjele okretnog momenta ne distribuira samo varijabilno između osovina već i između stražnjih kotača, ovisno o situaciji. Time će se osigurati nova razina dinamike vožnje u ovoj klasi.  

 

Mnoštvo prostora za vozača, putnike i prtljagu. Arteon karakterizira visokofunkcionalni cjelokupni koncept. Svi putnici, kako u prednjem tako i u stražnjem dijelu obiju verzija Arteona, profitirat će od modularne poprečne platforme (MQB). Maksimalni slobodni prostor za noge u stražnjem dijelu vozila od 1016 mm predstavlja najbolju vrijednost u klasi. Zbog svog samostalnog krova, Shooting Brake nudi povećanu unutrašnju visinu u prednjem i stražnjem dijelu vozila. Naslon stražnjeg sjedala može se asimetrično preklopiti u oba modela u sklopu serijske opreme. Kada se prtljaga utovari do naslona stražnjeg sjedala i visine pokrivke prtljažnika, iza stražnje klupe Arteona Shooting Brake postaje dostupan prostor za odlaganje veličine 565 litara (fastback: 563 litre). Kada se prtljaga utovari do naslona prednjih sjedala, volumen utovara povećat će se na 1632 litre (fastback: 1557 litara). Utovarna površina dugačka je u oba slučaja maksimalno 2,090 m (do prednjih sjedala).  

Novi sustavi potpora: "Travel Assist" - potpomognuta vožnja pri brzini do 210 km/h. Osim pogona, spektar tehničkih noviteta obuhvaća dodatne sustave potpora IQ.DRIVE. Novost u ovoj seriji modela: opcijski "Travel Assist". Sustav omogućuje djelomično automatiziranu vožnju u području brzine od 0 km/h do 210 km/h (u okviru ograničenja sustava). Posebice vožnje u prometu s čestim zaustavljanjima i kretanjima i tijekom radova na cesti postaju osjetno ugodnijima uz sustav "Travel Assist". Sastavni dio sustava "Travel Assist" čini "ACC" s prediktivnom regulacijom brzine. Automatska regulacija razmaka reagira na ograničenja brzine, naseljena mjesta, zavoje, kružne tokove i raskrižja pomoću odgovarajućih prilagodbi brzine. U opseg funkcija sustava "Travel Assist" ubrajaju se također potpora zadržavanja vozila na voznom traku "Lane Assist" s funkcijom zadržavanja vozila na sredini voznog traka te potpora kočenja u nuždi "Front Assist" sa sustavom prepoznavanja pješaka. Kamera za vožnju unatrag "Rear View" (opcijski dostupna) dodatno je unaprijeđena te sad između ostalog nudi "Cornerview" (proširenje slike kamere na zaslonu infotainment sustava s 90 stupnjeva na široki kut od 170 stupnjeva) i poseban "Prikaz prikolice" (pogled odozgo radi lakšeg priključivanja prikolice).

 

Novi izgled cockpita u unutrašnjosti. U svojoj unutrašnjosti modelska linija očarava novodizajniranim cockpitom koji Arteonu osigurava još veću ekskluzivnost. Rukovanje olakšavaju dodirni klizači za automatski klima-uređaj i novo višenamjensko kolo upravljača s dodirnim površinama. Dodatne novosti: integracija aplikacija putem funkcije "App-Connect Wireless" za "Apple CarPlay" i "Android Auto" (Google) koja je sada bežična te vrhunski sound sustav stručnjaka za zvuk Harman Kardon koji dolazi sa snagom od 700 W i koji je posebno dizajniran za Arteon i Arteon Shooting Brake (obje su značajke dostupne u sklopu opcijske opreme). Nova se unutrašnjost po želji može usavršiti ambijentalnim osvjetljenjem koje se može namjestiti u čak 30 boja. Pritom se osvjetljavaju dekori na instrumentnoj ploči i oblogama vrata - tako svjetlo postaje novi krom.

1) Vozilo predstavlja studiju korak do serije.  

Ups!
Čini se da vaš preglednik nije ažuriran. Možda naša web stranica ne radi optimalno. Većina preglednika (ali ne i MS Internet Explorer 11 i stariji) i dalje radi dobro.

Preporučujemo vam da ažurirate svoj web preglednik!
Najnovija inačica može osigurati dobro iskustvo bilo gdje na Internetu.

Hvala vam na posjeti i dobro se zabavite.
Vaš Volkswagen tim
24px/configurator private vehicles Created with Sketch.
24px/interior (not final) Created with Sketch.