Od nastanka do recikliranja

Ekobilanca ID. modela

Životni vijek automobila i njegov utjecaj na okoliš

Kako bi omogućili proizvodnju električnih automobila optimiziranu u pogledu CO₂ , naši stručnjaci utvrđuju ključne točke emisija CO₂ za vozilo. U tu svrhu oni izrađuju ekobilancu (eng. Life Cycle Assessment, LCA) u skladu sa svojom najboljom tehničkom procjenom. Tom metodom u skladu s normama ISO (DIN EN ISO 14040 i DIN EN ISO 14044) obuhvaćene su sve komponente automobila i na temelju nje se utvrđuje kako taj automobil utječe na okoliš kroz cijeli životni ciklus - od dobivanja sirovina preko proizvodnje, montaže i faze korištenja pa sve do rastavljanja u svrhu recikliranja korištenih materijala.Ekobilancama se analiziraju različite kategorije utjecaja. Jedna od njih je potencijal globalnog zatopljenja, gdje se učinci na okoliš preračunavaju u takozvane ekvivalente CO₂ (CO₂e) te se na temelju te mjerne jedinice omogućava usporedba njihova učinka na klimu.

Održivost treba učiniti mjerljivom

Učinci na okoliš utvrđuju se posebnim softverom koji sadrži bazu podataka s prosječnim informacijama o uzvodnom opskrbnom lancu. Tako izračunate vrijednosti nisu potpuno pouzdane te se mogu promijeniti zbog redovitih aktualiziranja metode izračuna. Za proizvodne faze koje iziskuju iznimno velike količine energije, primjerice proizvodnja baterijskih ćelija, marka Volkswagen za ID. modele koristi konkretne podatke pojedinih dobavljača umjesto prosječnih vrijednosti. Taj se postupak također naziva specifična ekobilanca. Tako sažeto možemo vidjeti kako djeluju mjere uz pomoć kojih smanjujemo emisije CO₂ - i koliko je stvarno velika količina CO₂e koju treba kompenzirati.

Za CO₂ otisak naših ID. modela u obzir se uzimaju ekvivalenti CO₂ opskrbnog lanca te proizvodnje i logistike.    

 

Dio izračuna su i transport vozila do trgovaca u cijeloj Europi, prvo punjenje baterije prije primopredaje kupcima i rastavljanje električnih automobila u svrhu recikliranja (bez visokonaponske baterije). Jedino što nije uključeno su ekvivalenti CO₂ koji nastaju tijekom daljnjeg korištenja i održavanja. Rezultate ekobilance neovisno provjerava i certificira TÜV NORD Cert.

1 opskrbni lanac / 2 proizvodnja / 3 logistika / 4 prvo punjenje VN baterije
Sve to Volkswagen uzima u obzir pri utvrđivanju ugljičnog otiska električnih automobila iz obitelji ID. modela.

Certificiran kao „klimatski neutralan proizvod”

Sada kada znamo kolike su emisije CO₂ pri proizvodnji ID. modela, idemo korak dalje i kompenziramo iste. To za vas znači da će vam vaše ID. vozilo biti predano neutralno u pogledu emisija CO₂ - to vam svakako jamčimo¹. Naime, neovisno ispitno tijelo TÜV NORD Cert certificiralo je automobil pri primopredaji kao "klimatski neutralan proizvod"

Emisije CO₂ će se - ako je moguće - izbjeći i smanjiti neposredno kod tvrtke Volkswagen. Poduzeća koja će provoditi predisporuku bit će obvezna poštovati mjere izbjegavanja i smanjenja. Emisije CO₂ koje se neće moći izbjeći i smanjiti ni kod tvrtke Volkswagen ni odgovarajućim obvezama u dobavljačkom lancu bit će kompenzirane u jednakom iznosu certificiranim projektima za zaštitu klime.

Vozila prikazana na ovim stranicama mogu se prema pojedinim detaljima razlikovati od aktualnog hrvatskog programa isporuke. Djelomično je prikazana dodatna oprema uz nadoplatu. Sve gore navedene cijene su neobvezujuće, preporučene cijene uključujući PDV i poseban porez na motorna vozila. U rijetkim slučajevima postoji mogućnost da cijene nisu aktualne. Molimo kontaktirajte vašeg trgovca za detaljnu kalkulaciju cijene. Zadržavamo pravo promjena u modelima, konstrukciji, opremi, tehničkim podacima, cijenama. Prikazana vozila moguće je uz nadoplatu dobiti s dodatnom opremom. Molimo vas informirajte se prije zaključivanja ugovora o dodatnoj i serijskoj opremi kao i o točnoj cijeni vozila. Da bismo poboljšali čitljivost tekstova, odabrali smo muški ili ženski oblik osobnih riječi. To ni na koji način ne podrazumijeva diskriminaciju suprotnog spola. Hvala na razumijevanju.

Zatvori
Izbornik
Zatvoriti izbornik
Zatvoriti

ID.7 Tourer

Zatražite odmah probnu vožnju kod svog Volkswagen partnera

  1. 1.

    Konceptualna studija – vozilo još nije u prodaji Gehe zurück

Ups!
Čini se da vaš preglednik nije ažuriran. Možda naša web stranica ne radi optimalno. Većina preglednika (ali ne i MS Internet Explorer 11 i stariji) i dalje radi dobro.

Preporučujemo vam da ažurirate svoj web preglednik!
Najnovija inačica može osigurati dobro iskustvo bilo gdje na Internetu.

Hvala vam na posjeti i dobro se zabavite.
Vaš Volkswagen tim