Kako radi toplinska pumpa?

ID.5

Održivost ima prednost: osim isporuke modela ID.5 neutralne u pogledu bilance CO₂¹ tvrtka Volkswagen preuzima odgovornost za zaštitu klime i pri odabiru sredstva za hlađenje. Ovdje se naime upotrebljava toplinska pumpa sa sredstvom za hlađenje R744 koje znatno manje opterećuje klimu (u odnosu na fluorirano sredstvo za hlađenje). Zahvaljujući visokom stupnju učinkovitosti ovo je energetski najučinkovitiji način grijanja električnog vozila na hladnim vanjskim temperaturama.

U odnosu na vozilo s motorom na izgaranje kod električnog vozila ne nastaje dovoljno otpadne topline iz pogonskih komponenti kako bi se njome dovoljno zagrijala unutrašnjost.

Rješenje je visokoučinkoviti sustav toplinske pumpe koji komprimira sredstvo za hlađenje pod visokim tlakom. Toplina koja pritom nastaje upotrebljava se za zagrijavanje hladnog zraka koji struji kroz vozilo.

Tako se za visokonaponsko grijanje upotrebljava manje energije iz baterije, što rezultira povećanjem dosega u odnosu na električna vozila bez toplinske pumpe. 

Emisije CO₂ će se - ako je moguće - izbjeći i smanjiti neposredno kod tvrtke Volkswagen. Poduzeća koja će provoditi predisporuku bit će obvezna poštovati mjere izbjegavanja i smanjenja. Emisije CO₂ koje se neće moći izbjeći i smanjiti ni kod tvrtke Volkswagen ni odgovarajućim obvezama u dobavljačkom lancu bit će kompenzirane u jednakom iznosu certificiranim projektima za zaštitu klime.

 

Za vozila postoje samo još vrijednosti potrošnje i emisija prema postupku WLTP, a ne prema postupku NEFZ. Podaci o potrošnji i emisije CO₂ kod raspona u ovisnosti o odabranim opremama vozila.

Vozila prikazana na ovim stranicama mogu se prema pojedinim detaljima razlikovati od aktualnog hrvatskog programa isporuke. Djelomično je prikazana dodatna oprema uz nadoplatu. Sve gore navedene cijene su neobvezujuće, preporučene cijene uključujući PDV i poseban porez na motorna vozila. U rijetkim slučajevima postoji mogućnost da cijene nisu aktualne. Molimo kontaktirajte vašeg trgovca za detaljnu kalkulaciju cijene. Zadržavamo pravo promjena u modelima, konstrukciji, opremi, tehničkim podacima, cijenama. Prikazana vozila moguće je uz nadoplatu dobiti s dodatnom opremom. Molimo vas informirajte se prije zaključivanja ugovora o dodatnoj i serijskoj opremi kao i o točnoj cijeni vozila. Da bismo poboljšali čitljivost tekstova, odabrali smo muški ili ženski oblik osobnih riječi. To ni na koji način ne podrazumijeva diskriminaciju suprotnog spola. Hvala na razumijevanju.

Zatvori
Izbornik
Zatvoriti izbornik
Zatvoriti

Potpuno električni ID.5

Raspon dosega prema WLTP-u
ID.5 Pro: 482 – 544 km
ID.5 Pro Performance: 482 – 544 km

Raspon dosega prema WLTP-u
ID.5 Pro: 482 – 544 km
ID.5 Pro Performance: 482 – 544 km

Potpuno električni ID.5

Raspon dosega prema WLTP-u
ID.5 Pro: 482 – 544 km
ID.5 Pro Performance: 482 – 544 km

Ups!
Čini se da vaš preglednik nije ažuriran. Možda naša web stranica ne radi optimalno. Većina preglednika (ali ne i MS Internet Explorer 11 i stariji) i dalje radi dobro.

Preporučujemo vam da ažurirate svoj web preglednik!
Najnovija inačica može osigurati dobro iskustvo bilo gdje na Internetu.

Hvala vam na posjeti i dobro se zabavite.
Vaš Volkswagen tim