Izbornik
Zatvoriti izbornik
Zatvoriti

Ušteda goriva Savjeti za smanjenje potrošnje goriva.

 

Savjeti za smanjenje potrošnje goriva.

Šest savjeta za uštedu goriva.

U proteklih godinu i pol dana cijene goriva u Europi narasle su za cca. 15 posto. Za prosječnog vozača koji godišnje prijeđe oko 15.000 km račun za gorivo povećao se time za 1000 kuna.

Pomoću sljedećih šest pravila možete znatno uštedjeti gorivo:

  • Pokrenite motor tek nakon što ste vezali sigurnosni pojas, namjestili sjedalo i vanjska osvrtna zrcala te stavili omiljeni CD. Ne zagrijavajte motor u mirovanju. Imajte na umu da i klima-uređaj troši energiju.
  • Najjednostavniji način za uštedu goriva je brzo prebacivanje u sljedeći stupanj prijenosa. Na brzini od 50 km/h motor vozila srednje klase troši u drugom stupnju dvostruko više goriva nego u četvrtom stupnju odnosno tri puta više nego u petom stupnju. Suvremeni motori mogu raditi i na jako niskom broju okretaja, čak ispod 1.500 okretaja u minuti.
  • Ravnomjeran stil vožnje u najvišem mogućem stupnju znatno smanjuje potrošnju goriva. Naglo ubrzanje i često kočenje povećavaju potrošnju goriva u velikoj mjeri.
  • Krovni nosač prtljage koji je montiran tijekom cijele godine može povećati čak i kod male kilometraže godišnje troškove za gorivo do 800 kuna. Nosač za bicikl ili krovni spremnici za prtljagu povećavaju potrošnju goriva do 40 posto.
  • Redovito održavanje vozila osigurava učinkovitiju potrošnju goriva.
  • Tlak u gumama mora biti pravilno namješten. Prenizak tlak u gumama povećava otpor kotrljanja, a time i potrošnju goriva te vodi do neravnomjernog trošenja guma. Savjet: za 0,2 bara veći tlak u gumama u odnosu na onaj naveden u Uputama za uporabu dalje smanjuje otpor kotrljanja bez smanjenja voznih svojstava guma odnosno bez utjecaja na vozna svojstva općenito.
Ups!
Čini se da vaš preglednik nije ažuriran. Možda naša web stranica ne radi optimalno. Većina preglednika (ali ne i MS Internet Explorer 11 i stariji) i dalje radi dobro.

Preporučujemo vam da ažurirate svoj web preglednik!
Najnovija inačica može osigurati dobro iskustvo bilo gdje na Internetu.

Hvala vam na posjeti i dobro se zabavite.
Vaš Volkswagen tim
24px/configurator private vehicles Created with Sketch.
24px/interior (not final) Created with Sketch.