Za najbolje moguće iskustvo na mrežnim stranicama
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja najboljeg korisničkog iskustva. Daljnjim korištenjem naše stranice prihvaćate upotrebu naših kolačića (strogo neophodni kolačići). Kolačići za koje je potrebna privola (analitički kolačići, funkcionalni kolačići, kolačići za personalizirane sadržaje) postavit će se tek nakon njezinog aktiviranja. Ako date svoju privolu za korištenje kolačića, identifikacijske podatke obrađivat će naši partneri (ponuditelji usluga za kolačiće i IT pružatelji usluga). Za ovu internetsku stranicu i kolačiće odgovorno je društvo Porsche Croatia d.o.o. Dodatne informacije o korištenim kolačićima i načinu njihovog deaktiviranja možete pronaći u našoj
Aktiviraj sve kolačiće
Zatvoriti izbornik

Ušteda goriva Savjeti za smanjenje potrošnje goriva.

 

Savjeti za smanjenje potrošnje goriva.

Šest savjeta za uštedu goriva.

U proteklih godinu i pol dana cijene goriva u Europi narasle su za cca. 15 posto. Za prosječnog vozača koji godišnje prijeđe oko 15.000 km račun za gorivo povećao se time za 1000 kuna.

Pomoću sljedećih šest pravila možete znatno uštedjeti gorivo:

  • Pokrenite motor tek nakon što ste vezali sigurnosni pojas, namjestili sjedalo i vanjska osvrtna zrcala te stavili omiljeni CD. Ne zagrijavajte motor u mirovanju. Imajte na umu da i klima-uređaj troši energiju.
  • Najjednostavniji način za uštedu goriva je brzo prebacivanje u sljedeći stupanj prijenosa. Na brzini od 50 km/h motor vozila srednje klase troši u drugom stupnju dvostruko više goriva nego u četvrtom stupnju odnosno tri puta više nego u petom stupnju. Suvremeni motori mogu raditi i na jako niskom broju okretaja, čak ispod 1.500 okretaja u minuti.
  • Ravnomjeran stil vožnje u najvišem mogućem stupnju znatno smanjuje potrošnju goriva. Naglo ubrzanje i često kočenje povećavaju potrošnju goriva u velikoj mjeri.
  • Krovni nosač prtljage koji je montiran tijekom cijele godine može povećati čak i kod male kilometraže godišnje troškove za gorivo do 800 kuna. Nosač za bicikl ili krovni spremnici za prtljagu povećavaju potrošnju goriva do 40 posto.
  • Redovito održavanje vozila osigurava učinkovitiju potrošnju goriva.
  • Tlak u gumama mora biti pravilno namješten. Prenizak tlak u gumama povećava otpor kotrljanja, a time i potrošnju goriva te vodi do neravnomjernog trošenja guma. Savjet: za 0,2 bara veći tlak u gumama u odnosu na onaj naveden u Uputama za uporabu dalje smanjuje otpor kotrljanja bez smanjenja voznih svojstava guma odnosno bez utjecaja na vozna svojstva općenito.
Ups!
Čini se da vaš preglednik nije ažuriran. Možda naša web stranica ne radi optimalno. Većina preglednika (ali ne i MS Internet Explorer 11 i stariji) i dalje radi dobro.

Preporučujemo vam da ažurirate svoj web preglednik!
Najnovija inačica može osigurati dobro iskustvo bilo gdje na Internetu.

Hvala vam na posjeti i dobro se zabavite.
Vaš Volkswagen tim