Ova stranica koristi kolačiće (eng. Cookies) da bi stranicu mogli prilagoditi vašim potrebama. Daljnjim korištenjem stranica potvrđujete svoju suglasnost sa korištenjem kolačića.
Prihvati i nastavi

Najnoviji član obitelji I.D.: I.D. R za utrku Pikes Peak

19.03.2018
  •  I.D. R Pikes Peak kao predvodnik obitelji I.D. s najizraženijim sportskim karakteristikama
  • Električni trkaći automobil kao tehnološki predstavnik električne mobilnosti
  • Volkswagen R i Volkswagen Motorsport intenziviraju suradnju
  • Najpoznatija brdska utrka počinje 24. lipnja 2018. u Coloradu/SAD

Wolfsburg - Najnoviji projekt marke Volkswagen u području motosporta dobiva svoje ime: I.D. R Pikes Peak naziv je potpuno električnog prototipskog trkaćeg automobila s kojim Volkswagen želi nastupiti na utrci Pikes Peak International Hill Climb 24. lipnja 2018. u Coloradu/SAD.

Električni sportski automobil s pogonom na sve kotače objedinjuje svoju ulogu predstavnika buduće električne obitelji I.D. s paletom proizvoda marke Volkswagen koja se odlikuje najizraženijim sportskim karakteristikama, modelima tvrtke R GmbH. On istovremeno predstavlja prvi korak u smjeru buduće intenzivnije suradnje između tvrtki Volkswagen R i Volkswagen Motorsport. Marka Volkswagen k tomu planira do 2025. godine ponuditi više od 20 potpuno novih električnih vozila. Početak proizvodnje prvog serijskog modela obitelji I.D. predviđen je krajem 2019. godine u saskom gradu Zwickauu.

 

 "S Volkswagenom i obitelji I.D. želimo na sam vrh električne mobilnosti", objašnjava dr. Frank Welsch, član uprave zadužen za razvoj. "Sudjelovanje u najpoznatijoj brdskoj utrci svijeta s modelom I.D. R Pikes Peak nema samo simbolično značenje, već općenito predstavlja i vrijedan test izdržljivosti za razvoj električnih automobila."

Jürgen Stackmann, član uprave zadužen za prodaju, marketing i postprodaju, dodaje: "Pikes Peak je bez dvojbe najlegendarnija brdska utrka na svijetu. To je izvanredna prilika za Volkswagen da zahvaljujući projektu I.D. R unese emocije i sportski duh u temu električne mobilnosti."

 Race to the clouds na visini od 4300 metara - revanš za propuštenu pobjedu 1987. godine

Međunarodna brdska utrka Pikes Peak - znalcima poznata i pod imenom "Race to the clouds" - održava se od 1916. godine u blizini Colorado Springsa na planinskom masivu Rocky Mountains. Njezina dionica od 19,99 kilometara vodi od starta na visini od 2800 metara do vrha na 4302 metra nadmorske visine. Volkswagen je u brdskoj utrci Pikes Peak posljednji put sudjelovao 1987. godine sa spektakularnim Golfom s dva motora i impozantne 652 KS, ali je za dlaku propustio pobjedu.

"Dakle, krajnje je vrijeme za uzvrat!", kaže direktor tvrtke Volkswagen Motorsport Sven Smeets. "I. D. R Pikes Peak za nas predstavlja izuzetno uzbudljiv izazov kako bismo pokazali što je sve u motosportu moguće s električnim pogonom. Naša kompletna posada oko vozača Romaina Dumasa izuzetno je motivirana da ostvari novu najbolju vrijednost za električna vozila." Rekord u klasi električnih prototipa trenutačno iznosi 8.57,118 minuta, a postavio ga je Novozelanđanin Rhys Millen 2016. godine (e0PP100).