Ova stranica koristi kolačiće (eng. Cookies) da bi stranicu mogli prilagoditi vašim potrebama. Daljnjim korištenjem stranica potvrđujete svoju suglasnost sa korištenjem kolačića.
Prihvati i nastavi

Obljetnica proizvodnje: 150-milijunti Volkswagen sišao s trake u matičnoj tvornici u Wolfsburgu

24.08.2017

→ Jubilarno vozilo, Golf GTE , pruža uvid u budućnost automobila

→ Predsjednik uprave dr. Herbert Diess: "150-milijunti Volkswagen doživljavam kao poticaj za još bolju budućnost Volkswagena. Ova mi marka znači sve."

→ Predsjednik glavnog radničkog vijeća Bernd Osterloh: "Naši kolege već generacijama odrađuju veličanstven posao"

Wolfsburg - Uistinu okrugla obljetnica proizvodnje: Volkswagen je osnovan prije više od osamdeset godina. Otada je na više od 50 lokacija diljem svijeta u 14 zemalja proizvedeno 150 milijuna vozila, među kojima se nalaze ikone poput Golfa ili Bube. Portfelj marke diljem svijeta trenutačno obuhvaća preko 60 modela. Volkswagen pokreće ljude - u svim dijelovima svijeta. Danas je s proizvodne trake u Wolfsburgu sišlo jubilarno vozilo, plavi Golf GTE. Ovaj plug-in hibrid označava simbolički pogled na budućnost mobilnosti marke Volkswagen te istovremeno izvrsno ekipno postignuće.

Jubilarno vozilo danas je sišlo s proizvodne trake u montažnom objektu 12: šef marke Herbert Diess, voditelj tvornice Stefan Loth, predsjednik radničkog vijeća Bernd Osterloh te naučnici iz cijeloga svijeta i zaposlenici na lokaciji u Wolfsburgu na montažnoj traci.

 

Dr. Herbert Diess, predsjednik uprave marke Volkswagen, izravno se obratio timu u montažnom objektu 12: "150 milijuna Volkswagena - to znači da smo 150 milijuna puta diljem svijeta ispunili san naših kupaca o vlastitom automobilu. Vi i vaš svakodnevni rad činite temelj ovog uspjeha. Stoga zahvaljujem svim zaposlenicima marke Volkswagen na svim našim lokacijama i u ime svojih kolega iz uprave. Bez vaše predanosti ovakva obljetnica ne bi bila niti zamisliva."

Samo u 2017. godini Volkswagen je na tržišta diljem svijeta doveo preko deset novih modela. Do 2020. godine lansirat će se ukupno 19 novih SUV vozila. Obitelj modela I.D. s novom modularnom električnom platformom (MEB) kreće s električnom ofenzivom marke Volkswagen od 2020. godine. Do 2025. godine na cestu treba stići milijun električnih Volkswagena. Digitalizacija tehnike, sve veća povezivost i tehnologija bazirana na senzorima pritom otvaraju sasvim nove perspektive. "U sadašnjoj je fazi presudno da se Volkswagen nastavi uspješno razvijati. Zato što smo snažan tim, zato što odrađujemo svoj posao i zato što imamo dobar plan za budućnost. Kako bismo i dalje bili uspješni, moramo dosljedno raditi na našoj učinkovitosti. Uspjeh iz prošlosti nije jamstvo za budućnost", nastavlja Diess.

Predsjednik glavnog radničkog vijeća i radničkog vijeća koncerna marke Volkswagen Bernd Osterloh: "150 milijuna vozila - to je gotovo nepojmljivo velika brojka. To je 150 milijuna Volkswagena koji su svoje vozače pratili nebrojene tisuće kilometara na putu do posla, u slobodno vrijeme, na odmoru ili na poslovnim putovanjima. Ova obljetnica pokazuje da kolegice i kolege već generacijama odrađuju veličanstven posao. Ovdje u Volkswagenu proizvodimo vozila vrhunske kvalitete, a to ćemo činiti i u budućnosti. Naš radni kolektiv s pravom može biti ponosan na to."

Serijska proizvodnja marke Volkswagen započela je 27. prosinca 1945. godine s Bubom tipa 1. U poratno doba automobilsku je industriju obilježila Volkswagen Buba. Do kraja proizvodnje u Meksiku 2003. godine s proizvodne trake sišlo je ukupno preko 21,5 milijuna primjeraka ovog omiljenog kompaktnog vozila.

Volkswagen Golf još jednom je nadmašio rekordni rezultat Bube. Godine 2002. s trake u Wolfsburgu sišao je 25-milijunti Golf, dok ih je u 2013. godini već bilo 30 milijuna. Danas Volkswagen proizvodi već sedmu generaciju svog najprodavanijeg modela Golf, a diljem svijeta proizveo je već preko 34 milijuna vozila. Golf se već desetljećima smatra mjerodavnim u segmentu kompaktnih vozila.

 

Portfelj proizvoda marke Volkswagen trenutačno obuhvaća preko 60 modela. Osim Bube i Golfa proizvedeno je i preko 20 milijuna Passata, oko 19,5 milijuna modela Jetta i gotovo 17 milijuna modela Polo.

Tim tvornice u Wolfsburgu prvenstveno je zaslužan za ovakav značajan doprinos obljetnici, s preko 44 milijuna proizvedenih vozila od početka proizvodnje prije 72 godine.

 

1) Golf GTE: potrošnja goriva u l/100 km: kombinirana 1,8 - 1,6, potrošnja struje u kWh/100km: kombinirana 12 - 11,4, emisije CO2 kombinirana u g/km: 40 - 36, klasa učinkovitosti: A+.