Ova stranica koristi kolačiće (eng. Cookies) da bi stranicu mogli prilagoditi vašim potrebama. Daljnjim korištenjem stranica potvrđujete svoju suglasnost sa korištenjem kolačića.
Prihvati i nastavi

Novi Arteon dobiva najbolju ocjenu od 5 zvjezdica na Euro NCAP testu

11.07.2017

→ Priznanje za izuzetno visoku razinu sigurnosti novog Volkswagen fastback modela

→ Euro NCAP: "Najveća ikada dodijeljena ocjena za sustav zaštite pješaka u višoj srednjoj klasi"

Wolfsburg - Volkswagen je ostvario izvrsne rezultate i u novijoj seriji Euro NCAP crash testova zahvaljujući najboljim ocjenama za novi Arteon. Neovisna europska organizacija za zaštitu potrošača dodijelila je novom fastback modelu marke Volkswagen najveću ocjenu od pet zvjezdica. Ova ocjena ne predstavlja samo priznanje za zaštitu odraslih putnika i djece već i za serijske sustave potpore novog Arteona te područje sustava zaštite pješaka. Zahvaljujući između ostalog serijskoj funkciji kočenja u nuždi koja reagira na pješake, ovaj je sustav danas dobio najveću ikada dodijeljenu ocjenu u višoj srednjoj klasi.

 

Odlikovanje s 5 zvjezdica na Euro NCAP testu za novi Arteon

S odlikovanjem od 5 zvjezdica stručnjaci Euro NCAP testa (engl. European New Car Assessment Programme = europski program ocjenjivanja novih vozila) signaliziraju da model Arteon smatraju posebno sigurnim odabirom u njegovoj klasi vozila. Vrlo dobar prolazak na testu rezultat je inovativnih sustava potpore (između ostalog serijske funkcije kočenja u nuždi koja reagira na pješake) i integriranog koncepta sigurnosti koji u slučaju sudara osigurava maksimalnu zaštitu putnika pomoću optimiziranih struktura karoserije, visokoučinkovite kombinacije pojaseva, sjedala i zračnih jastuka.

Sveobuhvatna ocjena sigurnosti od pet zvjezdica za Arteon sastoji se od rezultata iz četiriju djelomičnih područja: tako je novi Gran Turismo u području zaštite odraslih putnika dobio 96 posto maksimalne ocjene. U području zaštite djece Arteon je dobio 85 posto mogućeg broja bodova.

 

Izuzetno visoka ocjena od 85 posto u kategoriji zaštite pješaka

postignuta je pomoću uspješne kombinacije serijske funkcije kočenja u nuždi koja reagira na pješake i visokog potencijala pasivne sigurnosti ugroženih sudionika u prometu.

S 82 posto mogućih bodova zahtjevi za dobivanje 5 zvjezdica u kategoriji sustava sigurnosti daleko su nadmašeni. Prilikom ocjenjivanja u obzir su uzete brojne serijske funkcije poput upozorenja na nevezani pojas na svim sjedalima, uređaja za reguliranje brzine, sustava nadzora okoline "Front Assist" s funkcijom kočenja u nuždi koja reagira i na pješake te potpore zadržavanja vozila na voznom traku "Lane Assist".

Euro NCAP već se 20 godina smatra strogim mjerilom za razinu sigurnosti novih automobila u Europi. Tijekom proteklih godina postupci crash testova kontinuirano su postajali strožima te trenutačno obuhvaćaju između ostalog različite scenarije sudara u pogledu zaštite putnika i pješaka:

  • frontalni sudar s aluminijskom preprekom pri brzini od 64 km/h i 40-postotnim pokrićem
  • frontalni sudar s fiksnom preprekom pri brzini od 50 km/h i 100-postotnim pokrićem
  • bočni udar u bočnu strukturu vozila pri brzini od 50 km/h
  • bočni udar u stup pri brzini od 32 km/h
  • zaštita od trzajne ozljede vrata u slučaju udarca straga
  • automatsko kočenje u nuždi koje reagira na vozila i pješake radi smanjenja brzine sudara ili potpunog sprječavanja sudara

Novi Arteon u sklopu svoje serijske opreme raspolaže opsežnom sigurnosnom opremom. U nju se ubrajaju zračni jastuci za vozača i suvozača (s deaktivacijom suvozačevog zračnog jastuka i zračnim jastukom za koljena na strani vozača) te sustav zračnih jastuka za glavu za prednje putnike i stražnje putnike na bočnim sjedalima uključujući prednje bočne zračne jastuke. Osim toga u sklopu serijske opreme dolaze sigurnosno optimizirani nasloni za glavu koji prilikom udarca straga smanjuju rizik od ozljede vratne kralježnice.