Ova stranica koristi kolačiće (eng. Cookies) da bi stranicu mogli prilagoditi vašim potrebama. Daljnjim korištenjem stranica potvrđujete svoju suglasnost sa korištenjem kolačića.
Prihvati i nastavi

100 projekata s područja društveno odgovornog poslovanja diljem svijeta: Volkswagen potiče talente i transformaciju u Brazilu

16.02.2017

→ Startup programi za žene, poticanje glazbenog i umjetničkog obrazovanja, odgoj u području sigurnosti u prometu, pomoć djeci s poteškoćama u učenju
→ Podrška potrebitim osobama i zajednicama
→ Glavni izvršni direktor Powels: "Želimo dati svoj doprinos uređenju društva"

São Paulo/Wolfsburg - Marka Volkswagen sudjeluje u brojnim svjetskim ekološkim i društvenim projektima izvan svojih tvornica. U izvješću o održivosti Volkswagen koncerna istaknuto je 100 aktualnih projekata s područja društveno odgovornog poslovanja koji su prikazani na interaktivnoj karti svijeta.

Ovaj angažman u pogledu održivosti u najrazličitijim područjima treba aktivno doprinijeti realizaciji globalnih ciljeva razvoja koji su definirani u UN-ovim ciljevima održivog razvoja (SDG) i Agendi 2030.

Volkswagen predstavlja najvažnije projekte: Brazil.

Volkswagen do Brasil najveći je proizvođač automobila u Brazilu te se ubraja među najveće privatne tvrtke. Tvrtka raspolaže distribucijskom
mrežom s preko 600 trgovaca te zapošljava 23 000 zaposlenika u četirima tvornicama. Tvornica u mjestu São Bernardo do Campo u blizini São Paula bila je prva Volkswagenova tvornica izgrađena izvan Njemačke. Volkswagen Gol bio je 26 godina najprodavanije vozilo na brazilskom tržištu.

David Powels, predsjednik i glavni izvršni direktor tvrtke Volkswagen do Brasil: "Volkswagen do Brasil ne želi igrati ulogu samo kod razvoja i proizvodnje izrazito inovativnih vozila. Želimo dati svoj doprinos uređenju brazilskog društva." Većinu projekata u okviru društveno odgovornog poslovanja inicirala je zaklada Volkswagen-Stiftung koja već 37 godina pomaže potrebitim ljudima i zajednicama.

Posao s upcyclingom tekstilnog otpada

Projekt "Costurando o Futuro" (Krojenje budućnosti) pokriva sva tri stupa održivosti - značajan je u društvenom, ekološkom i ekonomskom pogledu. Od 2009. godine preko 250 žena iz zajednica s niskim primanjima školovano je na strojevima za rezanje i šivaćim strojevima. One koriste rabljene materijale poput presvlaka sjedala, sigurnosnih pojaseva i radnih odijela te od njih šiju proizvode kao što su torbe i modni dodaci koji se prodaju na sajmovima i putem interneta. Od početka projekta reciklirano je 75 tona radne odjeće i ostalih materijala. Zajedno s organizacijom Entrepreneurial Alliance projekt provodi školovanja na temu nabave, proizvodnje i marketinga. Na ovaj se način sudionicima želi omogućiti osnivanje vlastite tvrtke.

Pronalazak mladih glazbenih talenata

Od 2000. godine Volkswagen podupire Instituto Baccarelli zahvaljujući kojem 1000 djece i mladih ima mogućnost osobnog razvoja i profesionalizacije u području glazbe. Dio projekta čine međunarodno poznati Heliópolis Symphony Orchestra, Heliópolis Youth Orchestra te zborovi i komorni orkestri iz siromašne gradske četvrti Heliópolis u São Paulu. Prezentacija kulturnog naslijeđa kroz igru "Aprendendo com Arte" (Učenje kroz umjetnost) primjenjuje umjetničko obrazovanje kao sredstvo za poticanje kulturne i društvene integracije. Nastavnici se motiviraju da se u učionicama koriste novim tehnologijama te da promiču posjete kulturnim ustanovama s ciljem razvoja kritičnog razmišljanja i odgovornog ponašanja.

Težište pritom čini likovna umjetnost. Zajedno sa zavodom Art in School Institute projekt je uspio doprijeti do preko 950 nastavnika i gotovo 29 000 učenika i studenata. Nedavno je u sklopu projekta "Aprendendo com Arte" izašla igrica "Culture Trail" koja se može besplatno preuzeti na Android i IOS uređaje. U igrici je predstavljeno 50 objekata iz kulturnog naslijeđa koji su odabrani u suradnji sa zavodom National Institute of Historic and Artistic Patrimony.

 

 

Poboljšanje kompetentnosti sudionika u prometu

Projekt "Jogo da Vida em Trânsito" (Igra života u prometu) pomaže sveučilištima u tome da svoje studente kroz igru nauče da postanu sudionici u prometu koji će se s poštovanjem odnositi prema drugima. Od njegovog početka 2011. godine u projektu je sudjelovalo preko 28 000 studenata te više od 1300 nastavnika. Jedan od instrumenata je 3D igrica "Autopolis" u kojoj igrač sudjeluje u virtualnoj vožnji i pritom uči o sigurnosti u prometu i prometnim propisima na način da se kažnjava u slučaju prekršaja. Još jedan inovativni alat predstavlja MOOC format (Massive Open Online Courses) koji nudi seminare za neograničeni broj sudionika.

Pomaganje u svladavanju problema

Drugi se projekti zalažu za poboljšanje standarda obrazovanja: "Aceleração da Aprendizagem" (Ubrzanje učenja) pomaže djeci s poteškoćama u učenju kako bi se smanjio broj učenika koji zaostaju za drugima. Učitelji i stručnjaci iz obrazovnih ustanova školuju se kao pomoćnici u nastavi te se osnivaju posebni razredi. Ovdje se učenje "ubrzava" na način da se poteškoće rješavaju individualno i intenzivno. Dosad je sudjelovalo više od 2000 nastavnika i preko 13 000 učenika.

Bolja kvalifikacija učitelja

Projekt "Pró-Educar Brasil" učiteljima bez sveučilišne izobrazbe dodjeljuje stipendije kako bi mogli studirati. Na ovaj način učitelji u predškolskim ustanovama i osnovnim školama koji dosad nisu imali mogućnost studiranja na sveučilištu mogu steći temeljne pedagoške kompetencije.

Buđenje ljubavi prema čitanju

Projekt "Entre na Roda" (Pripadati krugu) treba potaknuti ljubav prema čitanju te školovati nastavnike, knjižničare i ravnatelje škola kako bi razvili kompetenciju čitanja na način da kupuju prikladne knjige i izrađuju planove čitanja.

Motiviranje onih koji doprinose transformaciji zajednice

Projekt "VW na Comunidade" (Volkswagen u zajednici) pruža podršku zaposlenicima koji volontiraju. Društvene organizacije u kojima zaposlenici mogu volontirati dobivaju dodatnu podršku. U okviru natjecanja moguće je izvješćivati o projektima kojima je potrebna potpora.

Pobjednici dobivaju novčanu nagradu te sudjeluju na seminaru o uspješnom menadžmentu projekata s područja društvene održivosti. Težišta pritom čine planiranje, komunikacija i marketing, mobilizacija resursa, financijska organizacija i knjigovodstvo te analize i nadzor projekata. Tijekom svog devetogodišnjeg postojanja inicijativa je dodijelila čak 84 nagrade za projekte od kojih su imale koristi 472 000 ljudi u svim brazilskim saveznim državama. Više od 2000 zaposlenika sudjelovalo je u 4350 projekata.