Ova stranica koristi kolačiće (eng. Cookies) da bi stranicu mogli prilagoditi vašim potrebama. Daljnjim korištenjem stranica potvrđujete svoju suglasnost sa korištenjem kolačića.
Prihvati i nastavi

Euro NCAP novome Touranu dodjeljuje najbolju ocjenu od 5 zvjezdica

07.09.2015

• Putnici i pješaci iznimno su dobro zaštićeni u slučaju sudara
• Najbolja ocjena za vozila s 5 i sa 7 sjedala


Bruxelles / Wolfsburg, 2. rujna 2015. godine - Novi Touran prošao je neovisne Euro NCAP sigurnosne testove s najboljim rezultatima. Posljednjoj generaciji omiljenog obiteljskog kompaktnog monovolumena stoga je dodijeljena najbolja ocjena od 5 zvjezdica, prema kojoj je on kategoriziran kao jedan od najsigurnijih automobila u Europi.

Ukupnu ocjenu sigurnosti od pet zvjezdica za novi Touran čine rezultati iz četiriju podkategorija: zaštita putnika za odrasle i djecu, zaštita pješaka i sigurnosna potpora. Novi Touran prošao je zahtjevni niz Euro NCAP (European New Car Assessment Programme) testova s izvanrednim rezultatima - zahvaljujući ponajprije prvorazrednom sigurnosnom paketu koji se sastoji od poboljšane strukture karoserije, visoko učinkovite kombinacije pojaseva, sjedala i zračnih jastuka te inovativnim sustavima potpore za vozača.

Euro NCAP testovi smatraju se jednom od najvažnijih prekretnica glede sigurnosti vozila u Europi od 1997. godine. Ove su godine uvjeti za testove bili još stroži. Tijekom izdašnih ispitivanja zaštite putnika za odrasle, novi Touran dobio je 88 posto maksimalne ocjene. Prolazio je kroz sljedeće sigurnosne testove:

• Prednji sudar u prepreku s promjenjivim oblikom pri brzini od 64 km/h sa 40 postotnim preklapanjem
• Prednji sudar pri brzini od 50 km/h u krutu prepreku sa 100 postotnim preklapanjem
• Bočni sudar pri brzini od 50 km/h u bočnu strukturu vozila • Bočni sudar o stup pri brzini od 32 km/h

Novi obiteljski kompaktni monovolumen, koji je prolazio posljednji niz testova kao vozilo s 5 i sa 7 sjedala, postigao je izvrsne rezultate u važnoj podkategoriji zaštite djece. Zahvaljujući ISOFIX i Top Tether pripremama koje se serijski ugrađuju u vozilo, novi Touran dobio je preko 89 posto mogućih bodova.

U kategoriji zaštite pješaka, Touran je postigao ukupni rezultat od 71 posto. Pozitivne ocjene dodijeljene su mu u ovoj kategoriji posebice zbog njegovih detalja dizajna koji smanjuju opasnost od ozljeda pješaka.

Novi Touran na hrvatsko tržište stiže u listopadu 2015., a njegove opsežne sigurnosne značajke isporučuju se kao dio standardne opreme. One uključuju zračne jastuke za vozača i suvozača (s mogućnošću isključivanja suvozačevog zračnog jastuka te uključujući zračni jastuk za koljena na vozačevoj strani) te sustav zračnih jastuka za glavu za putnike sprijeda i straga, uključujući bočne zračne jastuke. U njemu se k tomu nalaze nasloni za glavu s poboljšanom sigurnošću, koji umanjuju opasnost od ozljeda zbog naglog pokreta glave u slučaju stražnjeg sudara, uz podsjetnike na sigurnosni pojas za svako sjedalo. Novi Touran također sadrži sustave kao što su elektronička kontrola stabilizacije (ESC) s potporom kontraupravljanja, uključujući ABS s potporom pri kočenju, multikolizijskom kočnicom, upozorenjem za ispuhanu gumu.