Električna mobilnost – isplati se

Ovdje smo pripremili aktualan i pregledan popis svih prednosti štednje i posebnih prava u pogledu električne mobilnosti.

Ekološki bonus u visini od 9.000 €

Kupci novog modela ID.5 Pro ili Pro Performance modelske godine 2022. u Njemačkoj moći će dobiti ekološki bonus ako se vozilo isporuči i registrira do kraja 2022. godine. Ekološki bonus za osnovne modele (kod neto preporučene maloprodajne cijene veće od 40.000 € do maksimalno 65.000 €) trenutačno iznosi sveukupno 7.500 € (neto) nakon udvostručenja državnih subvencija na 5.000 €. Zahtjev za državne subvencije u navedenom iznosu potrebno je podnijeti najkasnije do 31. prosinca 2022. godine. Još nije poznato u kojem će se iznosu i pod kojim uvjetima ekološki bonus dodjeljivati nakon 31. prosinca 2022. godine. Inače: udio proizvođača (trenutačno u visini od 2.500 €) izravno se oduzima od neto kupovne cijene vozila. Stoga se na istu plaća odgovarajući manji porez na promet. Osim toga, kupci će moći dobiti porezne olakšice.
 
Kupci koji se sada odluče na kupnju novog modela ID.5 Pro ili Pro Performance iz modelske godine 2023. vjerojatno će moći dobiti poticaje u skladu s važećom smjernicom o ekološkim bonusima i porezne olakšice. Preduvjet za odobravanje državnih subvencija jest, između ostalog, uvrštavanje modela na popis električnih vozila koja ispunjavaju uvjete za subvencije njemačkog Saveznog ureda za gospodarstvo i kontrolu izvoza (BAFA). Za modelsku godinu 2023. također se nastoji uvrstiti modele na popis električnih vozila koja ispunjavaju uvjete za subvencije njemačkog Saveznog ureda za gospodarstvo i kontrolu izvoza (BAFA).
 
Privremeno oslobađanje plaćanja poreza na motorna vozila

Električna su vozila oslobođena plaćanja poreza na motorna vozila najduže do 31. prosinca 2030. godine ako su prvi put registrirana do kraja 2025. godine.

Smanjeno oporezivanje službenih vozila

Oporezivanje službenih vozila isključivo na električni pogon osmišljeno je još atraktivnije u okviru paketa gospodarskih mjera njemačke Savezne vlade. Tako se u obzir uzima jedna četvrtina osnovice za oporezivanje službenih vozila isključivo na električni pogon s bruto preporučenom maloprodajnom cijenom do 60.000 €. Ako je bruto preporučena maloprodajna cijena veća od 60.000 €, osnovica za izračun se prepolovljuje.

Prednost u cestovnom prometu

Osim novčanih prednosti električni automobili mogu profitirati od posebnih prava u cestovnom prometu, između ostalog, posebnih parkirališta, nižih cijena parkiranja ili upotrebe voznih trakova za autobuse.

Vozila prikazana na ovim stranicama mogu se prema pojedinim detaljima razlikovati od aktualnog hrvatskog programa isporuke. Djelomično je prikazana dodatna oprema uz nadoplatu. Sve gore navedene cijene su neobvezujuće, preporučene cijene uključujući PDV i poseban porez na motorna vozila. U rijetkim slučajevima postoji mogućnost da cijene nisu aktualne. Molimo kontaktirajte vašeg trgovca za detaljnu kalkulaciju cijene. Zadržavamo pravo promjena u modelima, konstrukciji, opremi, tehničkim podacima, cijenama. Prikazana vozila moguće je uz nadoplatu dobiti s dodatnom opremom. Molimo vas informirajte se prije zaključivanja ugovora o dodatnoj i serijskoj opremi kao i o točnoj cijeni vozila. Da bismo poboljšali čitljivost tekstova, odabrali smo muški ili ženski oblik osobnih riječi. To ni na koji način ne podrazumijeva diskriminaciju suprotnog spola. Hvala na razumijevanju.

Zatvori
Izbornik
Zatvoriti izbornik
Zatvoriti

Potpuno električni ID.5

Raspon dosega prema WLTP-u
ID.5 Pro: 482 – 544 km
ID.5 Pro Performance: 482 – 544 km

Raspon dosega prema WLTP-u
ID.5 Pro: 482 – 544 km
ID.5 Pro Performance: 482 – 544 km

Potpuno električni ID.5

Raspon dosega prema WLTP-u
ID.5 Pro: 482 – 544 km
ID.5 Pro Performance: 482 – 544 km

Ups!
Čini se da vaš preglednik nije ažuriran. Možda naša web stranica ne radi optimalno. Većina preglednika (ali ne i MS Internet Explorer 11 i stariji) i dalje radi dobro.

Preporučujemo vam da ažurirate svoj web preglednik!
Najnovija inačica može osigurati dobro iskustvo bilo gdje na Internetu.

Hvala vam na posjeti i dobro se zabavite.
Vaš Volkswagen tim