Izbornik
Zatvoriti izbornik
Zatvoriti

Navigacija koja predvodi: Head-up zaslon s proširenom stvarnošću

Naši ID. modeli nude intuitivnu i inovativnu navigaciju kroz cestovni promet. Opcijski Head up zaslon s proširenom stvarnošću potpuna je novost u vozilu koja informacije spaja sa stvarnošću izravno u vidnom polju vozača.

Tehnologija koja vožnju automobila mijenja iz temelja

Kao vozač ID. modela navigaciju imate pred očima uvijek kada poželite. I to zahvaljujući tehnologiji koja virtualne elemente besprijekorno integrira u stvarni svijet. Head up zaslon s proširenom stvarnošću informacijsko je sredstvo koje stvarnost proširuje za tekstove, slike ili trodimenzionalne animacije. Tako se unutar ograničenja sustava korisne informacije i upozorenja mogu projicirati izravno u vidno polje vjetrobranskog stakla, pa vozač može odmah reagirati. 

Ovako se vjetrobransko staklo pretvara u platno

Informacije se prikazuju u dvije slikovne razine: blisko polje za statične 2D prikaze i daleko polje za dinamične 3D prikaze. Pritom veliki prozor prikazuje napomene navigacije i sustava potpora uz virtualnu udaljenost od oko 10 metara ispred automobila. Umjesto navigacijske karte vozač vidi strelice za skretanje i ciljne točke upravo tuda kuda vozi: na kolniku. 

Ispod tog velikog prozora s dalekim poljem nalazi se prozor s bliskim poljem. On vizualizira prikaze statusa poput brzine i prometnih znakova, koji djeluju kao da lebde na udaljenosti od oko tri metra ispred vozača. Ti prikazi ne signaliziraju izravnu potrebu za nekom radnjom. Time vozač može zadržati pregled nad informacijama koje predviđaju situacije u vožnji, a da pritom ne mora micati pogled s ceste.  

Jednostavno pojašnjenje kompleksne tehnologije

U unutrašnjosti instrumentne ploče nalazi se srž Head up zaslona s proširenom stvarnošću: jedinica Picture Generation Unit. Ona generira snopove zraka koje LCD zaslon šalje na dva ravna zrcala. Tako se raspodjeljuju udjeli bliskog i dalekog polja, koji se preko velikog konkavnog zrcala projiciraju na vjetrobransko staklo. 

Kako bi vozač vidio informacije u točnom omjeru u odnosu na okolinu, jedan od dvaju centralnih računala u vozilu izračunava položaj simbola. U tu svrhu neobrađene podatke daju prednja kamera, radarski senzor i navigacijska karta. Naposljetku se prikazi stabiliziraju te se prilagođavaju geometriji projekcijske optike.

Ups!
Čini se da vaš preglednik nije ažuriran. Možda naša web stranica ne radi optimalno. Većina preglednika (ali ne i MS Internet Explorer 11 i stariji) i dalje radi dobro.

Preporučujemo vam da ažurirate svoj web preglednik!
Najnovija inačica može osigurati dobro iskustvo bilo gdje na Internetu.

Hvala vam na posjeti i dobro se zabavite.
Vaš Volkswagen tim
24px/configurator private vehicles Created with Sketch.
24px/interior (not final) Created with Sketch.