Za najbolje moguće iskustvo na mrežnim stranicama
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja najboljeg korisničkog iskustva. Daljnjim korištenjem naše stranice prihvaćate upotrebu naših kolačića (strogo neophodni kolačići). Kolačići za koje je potrebna privola (analitički kolačići, funkcionalni kolačići, kolačići za personalizirane sadržaje) postavit će se tek nakon njezinog aktiviranja. Ako date svoju privolu za korištenje kolačića, identifikacijske podatke obrađivat će naši partneri (ponuditelji usluga za kolačiće i IT pružatelji usluga). Za ovu internetsku stranicu i kolačiće odgovorno je društvo Porsche Croatia d.o.o. Dodatne informacije o korištenim kolačićima i načinu njihovog deaktiviranja možete pronaći u našoj
Aktiviraj sve kolačiće
Zatvoriti izbornik

Pametno i mobilno kroz grad Smart mobility

Pametno i mobilno kroz grad Smart mobility

Kako transportirati sve više ljudi na brz i štedljiv način kroz gradove ovog svijeta? Smart Mobility je orijentiran na sveobuhvatan i umrežen prometni sustav po gradovima.

Ovdje ćete saznati:

  • Pred kakvim se izazovima nalazi pametni grad budućnosti
  • Kako digitalne usluge i tehnologija čine grad mibilnim
  • Što stoji iza pojmova kao što su planiranje putovanja, mikro mobilnost i ride-hailing
  • Zašto raste važnost malih električnih vozila

Prema prognozi UN-a, do 2050. godina će 70% svjetskog stanovništva živjeti u metropolama. S takvom budućnosti, pokušajte zamisliti svakodnevna putovanja od točke A do točke B. Svakodnevna vožnja na cestama i u javnom prijevozu mora biti pojednostavljena, inteligentna i učinkovita. Zahvaljujući raznim opcijama pametne mobilnosti, sve se može organizirati klikom: planiranje putovanja, dijenje automobila, pametnije parkiranje, carpooling i drugi slični oblici mikro mobilnosti.

Berlin je jedan od glavnih predvodnika u intermodalnoj mobilnosti.

1. Planiranje putovanja:
Intermodalni način putovanja

U velikim gradovima postoje razna prijevozna sredstva za osobnu mobilnost: javni prijevoz, taksiji, dijeljenje automobile, najam bicikla i sl. Biramo i povezujemo različite vrste prijevoza. Kada iz jednog prijevoznog sredstva prelazimo u drugi, a pri tom čekanje izostane potpuno ili se maksimalno skrati, pričamo o intermodalnom načinu putovanja kroz gradsku gužvu. Razne aplikacije nam danas pomažu izračunati i skratiti vrijeme čekanja, a algoritmi svoj posao orađuju sve brže, bolje i preciznije.

2. Carsharing:
Vlasništvo je out, dijeljenje je in.

Konkretno, električni automobili bit će sastavni dio urbane mobilnosti i, kao dio voznog parka za dijeljenje automobila, nadopunit će kombinaciju mobilnosti u pametnom gradu. Princip je poznat: Pronađite automobil po aplikaciji, rezervirajte, uđite i vozite se. Automobil je parkiran bilo na stanici ili negdje u poslovnoj četvrti. Za dulje iznajmljivanje ili na područjima bez dijeljenja automobila, dijeljenje osobnih automobila može biti dobra alternativa: Privatni iznajmljivači posuđuju svoj automobil u gradu susjedima. To djeluje vrlo jednostavno: kao vlasnik odredili ste razdoblje najma i to objavili, zajedno s fotografijama i informacijama o automobilu na platformi. Ovdje se automobil nalazi na karti. Nakon rezervacije vozilo se može otvoriti putem aplikacije za pametne telefone. Čipovi i posebne mogućnosti povezivanja zamjenjuju klasični ključ automobila.

3. Smart parking
Kraj portage

Potraga za parkingom u gradu kroničan je problem. Moguće rješenje: Dijeljenje parkirnih mjesta omogućuje stanarima ili vlasnicima privatnih parkirnih mjesta da drugim korisnicima osiguraju parkirno mjesto na privatnom zemljištu i u garažama tijekom određenog vremenskog razdoblja. Cijeli niz aplikacija za parking pokušava olakšati korištenje javnog parkiranja. One se mogu koristiti za plaćanje parkirnih karata ili direktno plaćanje s odgodom dobivanja računa na kraj mjeseca. Razne start-up, ali i renomirane tvrtke razvijaju i sustave senzora koji označavaju je li neko parkirno mjesto zauzeto ili ne.

 Pametni telefon postaje mjerač parking: S aplikacijom "We Park" plaćaš parking preko mobitela.

4. Carpooling:
Povratak zajedničke vožnje

U današnje vrijeme stvarno više nema potrebe da na vožnje čekate satima ili stopirate uz cestu ili autput. U Smart Cityju dijeljenje prijevoza čini privatni automobile javnim prijevozom. Zahvaljujući aplikacijama i platformama, vrlo ćete jednostavno pronaći prave vozače. Do sada su ponude uglavnom usmjerene na pojedince koji se slučajno kreću u istom smjeru, no tvrtke i prijevoznici su puno fleksibilniji. Velike tvrtke, fakulteti ili općine već duže vrijeme organiziraju službene "carpooling" service, što korisnicima koji gotovo svakodnevno putuju istim trasama, čime se osim štedljivosti potiče i širenje profesionalne mreže poznanika. U velikim gradovima poput Los Angelesa, potpuno puni automobili se mogu voziti po posebnoj traci na autoputu i tako izbjeći svaku gužvu.

5. Ride-Hailing:
Od vrata do vrata

 Ukrcajte se: Električna shuttle usluga MOIA dopunjuje javni prijevoz.

Javni prijevoz u većini je europskih gradova najisplativija opcija, no ona se kreće samo po definiranim trasama. Taxisti pak voze posvuda, ali su prilično skupo rješenje za svakodnevicu. U prostor između te dvije varijante ulaze novi pružatelji usluga, tzv. Ride Hailing ponude. Takve ponude uzimaju najbolje iz oba svijeta - poput taxija i njima se možete voziti od i do gotovo svake točke u gradu. No, kako bi se osiguralo da je prijevoz što efikasniji, putnici se mogu ukrcati ili sići tijekom obilaska koji imaju slična odredišta. U pozadini algoritam podataka iz flote koja prolazi i upita kupaca određuje najbolje rute u stvarnom vremenu. Smartphone pritome usmjerava putnika na najbližu točku ulaska u vozilo.

Predaleko za pješke - preblizu za automobile: Neka posljednji kilometar u gradu bude najzabavniji.

6. Micro mobilnost: Savladati posljednji kilometar

Šangaj, Berlin ili LA: Glavna tema u razvoju koncepata za pametnu mobilnost u urbanim područjima je zatvaranje prostora od ulaznih vrata do autobusne stanice ili od autobusnog stajališta do ureda. Ovaj dio rute zove se još i "Last mile" ili "Posljednji kilometar" za koje se umjesto hodanja mogu koristiti manja električna vozila. Takozvana mala braća električnog vozila, znakovita za pametnu mobilnost u velikim gradovima: najpopularniji među njima su električni bicikli, električni romobili i skuteri te monowheel prijevozno sredstvo. Ubuduće će najmlađi čuvari e-mobilnosti moći koristiti biciklističke staze i pješačke zone, a pri stizanju na radon mejsto - svje vozilo mogu jednostavno ponijeti sa sobom. Naravno, uzimamo u obzir porast usluga shareanja električnih vozila, a takvi digitalni poslovni modeli na temu održive mobilnosti u velikom su porastu u pametnim gradovima.

Ups!
Čini se da vaš preglednik nije ažuriran. Možda naša web stranica ne radi optimalno. Većina preglednika (ali ne i MS Internet Explorer 11 i stariji) i dalje radi dobro.

Preporučujemo vam da ažurirate svoj web preglednik!
Najnovija inačica može osigurati dobro iskustvo bilo gdje na Internetu.

Hvala vam na posjeti i dobro se zabavite.
Vaš Volkswagen tim