Za najbolje moguće iskustvo na mrežnim stranicama
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja najboljeg korisničkog iskustva. Daljnjim korištenjem naše stranice prihvaćate upotrebu naših kolačića (strogo neophodni kolačići). Kolačići za koje je potrebna privola (analitički kolačići, funkcionalni kolačići, kolačići za personalizirane sadržaje) postavit će se tek nakon njezinog aktiviranja. Ako date svoju privolu za korištenje kolačića, identifikacijske podatke obrađivat će naši partneri (ponuditelji usluga za kolačiće i IT pružatelji usluga). Za ovu internetsku stranicu i kolačiće odgovorno je društvo Porsche Croatia d.o.o. Dodatne informacije o korištenim kolačićima i načinu njihovog deaktiviranja možete pronaći u našoj
Aktiviraj sve kolačiće
Zatvoriti izbornik

Stvaranje digitalne umjetnosti. VIZIJE SADAŠNJOSTI: Via Grafik

Stvaranje digitalne umjetnosti. VIZIJE SADAŠNJOSTI: Via Grafik

"Pritom nastaje vizualan rezultat, ali fizički uopće nemaš nikakav otpor", kaže Leo. On je grafičar i dio dizajnerskog kolektiva i ureda Via Grafik koji je nastao na temeljima umjetnosti grafitija. Prvi se put susreće s virtualnom stvarnošću te je za nas isprobao 3D softver koji omogućuje slikanje i crtanje u virtualnom prostoru. Njegov konačni rezultat: trodimenzionalno, digitalno umjetničko djelo koje je kreirao oko modela I.D. (konceptualna studija).

S obzirom na njegovu razbarušenu kosu, nježne crte lica i blagi osmijeh na prvi pogled ne biste uopće pomislili da je Leo nekoć vladao grafiti scenom. Ali jest. Kada prepričava kako je to sve krenulo, Leo se vraća u školsko dvorište: "Bio je to supkulturni kontekst - svi su vozili skateboard i moji su prijatelji počeli pisati svoja imena na zidovima, a ja sam ih pokušao oponašati tj. imitirati." Sa sprejem u ruci naučio je vjerovati svojoj intuiciji i svojim gestama te je shvatio da s njima može postići vizualno jak rezultat.

Pokreni video

Njegov se stil mijenja i razvija dok na njega utječu različiti žanrovi. "Želim da moji radovi funkcioniraju na prvi pogled. Moraju biti impresivni!" Digitalna skulptura koju je dizajnirao kod nas u studiju stavlja model I.D. (konceptualna studija) u neobično okruženje. No Leo također želi da ljudi ostanu dugoročno zainteresirani i da promatraju detalje. Brzo se naviknuo na 3D kontrolere koji s VR naočalama na očima funkcioniraju poput višenamjenskog kista te je fasciniran njihovim intuitivnim rukovanjem. "Svaki je pritisak popraćen izravnim vizualnim efektom", kaže Leo i objašnjava da tako može raditi brzo i bez straha s obzirom na to da se svaki korak može ponovno poništiti. "Uvijek reagiram na nešto što već postoji i tako sve postupno nastaje. Uopće nemam konkretnu predodžbu o tome kako će to kasnije izgledati." Čini se da je virtualna stvarnost njegovo trenutačno školsko dvorište.

Transformacija analognog u digitalnu umjetnost.

Iako može sigurno rukovati VR naočalama i kontrolerima, Leo ne zna točno kako bi to sve zapravo nazvao. Što uopće radi? Nije riječ o slikanju jer je to 3D. Stvaranje nekako zvuči megalomanski. Naposljetku se odlučuje za izradu. Stekli smo dojam da se Leo u svom novom školskom dvorištu prilično ugodno osjeća. Intuitivni koncept softvera omogućuje mu da iskoristi svoje iskustvo s grafitijima i da odmah krene. Impresivna je brzina kojom je Leo uspio usvojiti novu tehnologiju. "Može se naslutiti potencijal koji se u tome krije", smatra. Sličnu intuitivnu interakciju s inteligentnom tehnologijom može zamisliti i u automobilu. "Stotine gumba i skrivene funkcije su iritantne", smatra Leo.

Usvajanje novih mogućnosti kroz igru.

Umjesto toga bi, primjerice, upravljanje govornim naredbama i jednostavan, intuitivan dizajn mogli pojednostaviti rukovanje. Naime, rukovanje uređajima koji se mogu usvojiti brzo i kroz igru može itekako očarati - kao što vidimo kod Lea. Kada možete, samo tako, u tren oka stvoriti ogromne oblike u prostoru, očito je zabavno i k tomu itekako impresivno izgleda. Leo kima glavom: "Da, osjećate se prilično moćno u odnosu na prostor". Nekoliko minuta kasnije od tima traži ljestve. Isprobavanje ga je ipak učinilo megalomanom: njegova ruka više ne seže dovoljno visoko za njegovo trodimenzionalno, digitalno umjetničko djelo.

Intuitivni softver.

"Uvijek reagiram ne nešto što već postoji i tako sve postupno nastaje. Uopće nemam konkretnu predodžbu o tome kako će to kasnije izgledati."

Leo "BOE" Volland podrijetlom je iz Heilbronna, dugi niz godina živi u Berlinu te od kasnih 90-ih godina čini neizostavan sastavni dio grafiti i street art scene. Zajedno s prijateljima osnovao je umjetnički i dizajnerski kolektiv Via Grafik. Leov eksperimentalni način rada, od instalacija do neviđene upotrebe boja, donio mu je izvanregionalnu popularnost te mogućnost da svoju umjetnost ne živi samo na cesti, već i u galerijama i na izložbama. @via_grafik

Ups!
Čini se da vaš preglednik nije ažuriran. Možda naša web stranica ne radi optimalno. Većina preglednika (ali ne i MS Internet Explorer 11 i stariji) i dalje radi dobro.

Preporučujemo vam da ažurirate svoj web preglednik!
Najnovija inačica može osigurati dobro iskustvo bilo gdje na Internetu.

Hvala vam na posjeti i dobro se zabavite.
Vaš Volkswagen tim